Logo demaasenwaler.nl
Foto: Henk van Coolwijk
fotoverslag

Bieten rooien

  Varia

MAASBOMMEL/ALTFORST - Als wij (burgers) denken aan akkerbouw dan denken wij vooral aan o.a. grote tractoren, en grote velden die vol staan met gewassen waarvan we een groot gedeelte de naam niet eens van weten.

In late herfst dan denken velen zo de gewassen zijn eraf, nu gaat de boer in ruste? Maar niets is minder waar, ze hebben het bijna altijd druk, want in de winter mag het land van de boer niet brak blijven liggen, dus moet er worden geploegd. 

Maar nu wat later in de herfst moeten eerst de bieten worden gerooid, vroeger was dat een hels karwei en werden/worden de bieten tot wel 2 kg per stuk zwaar en kan een H.A. wel tot 100 ton aan bieten opleveren. Dat was pas een werkdag. 

Nu hebben ze daar grote bieten rooimachines voor die wel 10 rijen bieten tegelijk rooit en op een wagen gooit.
Vandaag waren ze ook weer even bezig tussen Maasbommel en Altforst, met zo`n bietenrooier die zich moeiteloos door de modder ploegden, dat mag ook geen probleem zijn met 500 P.K. en brede banden die ook niet weg zakken.
Trekkers bleven aan en afrijden, voordeel is dat zij bijna niet op het land komen, de bietenrooier komt naar de rand van het perceel om daar zijn lading over te zetten op die van de trekker. Voordeel is dat de wegen veelal veel schoner blijven dan wanneer die trekkers steeds het land op moeten.

Door Henk van Coolwijk

Meer berichten