Kapervirus op laptop.
Kapervirus op laptop. Foto: Jan Baartmans

Workshop Veilig Internetten voor Senioren

8 nov., 13:50 Varia

BENEDEN-LEEUWEN – Senioren die steeds meer met internet te maken krijgen worden ook steeds meer slachtoffer van digitale criminaliteit. Daarom is er speciaal voor de senioren op woensdag 17 november om 13:00 uur een workshop Veilig Internetten bij de 50+ seniorenvereniging Beneden-Leeuwen.

In toenemende mate wordt van iedereen gevraagd om online zaken te regelen zoals de belastingaangifte, het verkrijgen van een Corona Toegangs Bewijs (de bekende QR-code), het maken van een afspraak voor een restaurant- of dierentuinbezoek of om bankzaken te regelen. Ook de oudere senioren, die veelal niet met computers, laptops, iPads, smartphones en dergelijke zijn opgegroeid, hebben er mee te maken. 

Velen doen al dan niet met hulp van kinderen en kleinkinderen hun best om mee te gaan met de tijd. Helaas proberen criminelen steeds meer op sluwe wijze en op steeds andere manieren informatie te verkrijgen waarmee ze kwaad kunnen doen. Deze criminele tactieken veranderen constant en zijn niet altijd direct te herkennen als je je er niet van bewust bent. 

Bij de 50+ seniorenvereniging is een Internetcafé, een open inloop waarbij vrijwilligers ouderen helpen met computer- en internetproblemen. Daarbij komen soms ook problemen aan het licht die veroorzaakt zijn door criminelen die via internet werken. Iedereen, ook ouderen moeten veilig kunnen werken met internet. Reden genoeg voor het Internetcafé van de Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen om in samenwerking met het Digi-Taalhuis, de Bibliotheek, Sociom, de Stichting Lezen en Schrijven en de Gemeente alle senioren te helpen om op een veilige manier hun weg te vinden op het internet. 

Daarom is er op woensdagmiddag 17 november a.s. vanaf 13:00 uur een open workshop Veilig Internetten in de grote zaal van Ons Huukske, het onderkomen van de 50+ seniorenvereniging. Tijdens deze middag wordt iets verteld over het aanbod van de Bibliotheek en het Digi-Taalhuis: de cursus voor beginnende computeraars, Klik en Tik; de cursus Digisterker over het omgaan met de DigiD en inloggen bij overheidswebsites; de Spreekuren Eerste Hulp bij Online en het Informatiepunt Digitale Overheid. Daarna volgt een korte workshop over hoe je op eenvoudige wijze toch veilig online kunt gaan, met: o.a. veilige wachtwoorden, phishing, veilige websites. Alle senioren worden voor deze middag van harte uitgenodigd in Ons Huukske, Zonnebloemstraat 3 (ingang Seringenstraat) Beneden-Leeuwen. De entree is vrij.

Door Jan Baartmans

Digitale krant