Een vliegenzwam gespot in Deest.
Een vliegenzwam gespot in Deest. Foto: Rens Vonk

Paddenstoelen, mooi maar vaak giftig

Varia

MAAS EN WAAL - Paddenstoelen staan met regelmaat in de rubriek In beeld van de Maas&Waler. Terecht, want ze zijn meestal prachtig om te zien. Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee, want veel van die paddenstoelen zijn giftig. Ook voor huisdieren.

De bekendste is waarschijnlijk de vliegenzwam, rood met witte stippen, net gespot door Rens Vonk in Deest. De groene knolamaniet lijkt bijvoorbeeld op een gewone champignon; het verschil is een groene gloed op zijn hoed. Zeer giftig en dodelijk. Ook het giftige bundelmosklokje wordt vaak verward met het eetbare stobbenzwammetje. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van giftige paddenstoelen. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld de site allesoverpaddenstoelen.nl of het antigifcentrum.be.

Het Nederlands Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd in 2020 telefonisch geraadpleegd over 2.132 mensen met in totaal 2.165 blootstellingen aan planten, paddenstoelen en dieren, zoals vermeld staat in het jaarrapport. De meeste blootstellingen aan planten, paddenstoelen en dieren, zoals slangen en insecten, kwamen voor bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar (66 procent). Kinderen nemen vaak al spelend een hapje van een paddenstoel en dat geldt ook voor jonge honden.

Let op: de symptomen na het eten van sommige paddenstoelen treden soms pas na uren op. Net na het eten ervan, zijn er meestal geen klachten.