Nadine Zanow.
Nadine Zanow. Foto: GER LOEFFEN

Een weerspiegeling van het leven

Varia Kijk op kunst

BEUNINGEN - Het toeval wil dat Nadine Zanow’s vader in de jaren vijftig de trein vanuit Oostenrijk naar zijn vaderland Bulgarije mistte. Het was precies het moment dat Bulgarije onder het ijzeren bewind van de Sovjet Unie kwam en het land op slot ging. Vader Zanow (op z’n Bulgaars: Tsanoff) sprong op een geleende fiets en reed met een vriend van Innsbruck naar Zwitserland. Een barre tocht van ruim tweehonderd kilometer in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hij zou het land niet bereiken; onderweg ontmoette hij Nadine’s moeder. Een verhaal waardig verfilmd te worden.

Terwijl Nadine Zanow over de loop van haar bewogen leven vertelt, dwalen mijn ogen regelmatig af naar een indrukwekkend schilderij dat in haar atelier annex woonruimte hangt: “Unlock all the Rules” staat met grote letters op het doek. Een titel met een enorme lading.

Communiceren

Zoals ook dit werk, zijn de maaksels van deze bijzondere kunstenares vaak een weerspiegeling op haar leven dat zich voor een groot deel afspeelt in Amerika en Bulgarije. ‘Er is veel te zien op mijn schilderijen. Ik communiceer en converseer met mijn werken.’

Interesse

Geboren in Cleveland Ohio verhuisde zij naar Philadelphia, Pennsylvania, waar ze als ‘pharmacist’ werkte en in de vrije tijd danslessen nam en een tekencursus volgde. ‘Daar is ook mijn interesse geboren voor kunst. Dankzij een aantal beurzen kon ik naast mijn werk in het ziekenhuis dure studies volgen. Zoals later de Master of Fine Arts aan de Boston University in de staat Massachusetts.’

Zanow heeft een indrukwekkende lijst van exposities in Amerika, Bulgarije, Oostenrijk en de laatste tien jaar in Nederland op haar naam staan. Praten over haar leven en over kunst is dan ook een reis door veel landen; Amerika, Nederland, Oostenrijk en Bulgarije. Sinds enkele jaren woont en werkt zij in Nederland. Eerst in de Krayenhoff kazerne in Nijmegen en sinds kort in het voormalig klooster in Beuningen, waar ook haar atelier is gevestigd.

Exposities

Van 10 oktober tot en met 21 november exposeert Nadine Zanow in De Schakel in Wijchen met ‘Vergeten Verhalen’. De Schakel is geopend op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur en tijdens kerktijd. Van 3 tot en met 26 november hangt de expositie ‘Maanverlichte Verhalen’ in het gemeentehuis van Beuningen. Geopend tijdens werkdagen.

Meer informatie over het werk van Nadine Zanow is te vinden op: www.nadinezanow.com.

Door Ger Loeffen