Logo demaasenwaler.nl
Een eerdere voorstelling van Theater Over en Weer.
Een eerdere voorstelling van Theater Over en Weer. (Foto: Ger Loeffen)

Theater Over & Weer speelt Het Steenovenvolk

  Uit

BEUNINGEN - Na twee jaar uitval door corona geeft Theater Over & Weer dit jaar weer een viertal openluchtvoorstellingen aan de oever van de Waal. De voorstellingen zijn gebaseerd op historische en moderne verhalen uit de Betuwe en het Land van Maas en Waal. Dit jaar staat de voorstelling in het teken van de geschiedenis van Het Steenovenvolk.

Vanaf halverwege de 19e eeuw tot in de jaren 60 van de vorige eeuw stond er vrijwel in elk dorp langs de Waal een steenoven. Ook op de plek van het veerbootje Slijk-Ewijk - Beuningen hebben aan weerszijden van de Waal steenovens gestaan. In theater en muziek worden de verhalen vertelt van de armoede, kinderarbeid, hard werken en de saamhorigheid in de gemeenschap. De voorstelling bestaat uit vier scènes: 1. Op de Oven Minimusical: Ook op de steenoven waarde de Liefde rond. 2. Once upon a time aan de Waal: Opstand op de steenoven! Stakingen en verzet. 3. De Ballade van Steen en Been: Drie dochters verdelen de boedel van hun overleden moeder. 4. Repelsteentje: Uit de golven van de Waal duikt een merkwaardig mannetje op: Repelsteentje!

Informatie voor bezoekers
Gespeeld wordt op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden op: 23, 24, 25 en 30 juni en 1 en 2 juli 2022. Het programma begint stipt om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Onder begeleiding van gidsen wandeldelen de bezoekers over onverharde paden van scène naar scène. Er zijn twee scenes aan de Beuningse kant van de rivier en twee aan de Betuwse kant. Met voetveer ‘H4 De Weerder’ worden de bezoekers overgezet. De totale loopafstand is ongeveer 3,5 kilometer. Trek stevige schoenen aan, neem extra kleding mee en check buienradar op mogelijke regenval. De voorstellingen gaan altijd door, ook als het regent (behalve bij onweer en hevige regenval). Neem ook een flesje water mee. Er is onderweg geen toilet of horeca. Bij het Dijkmagazijn in Beuningen is vooraf en achteraf beperkt gelegenheid om wat te drinken. Daar zijn ook toiletten aanwezig.

Bereikbaarheid/parkeren
Kom zoveel mogelijk op de fiets. Er is zeer beperkte parkeermogelijkheid. Aan weerszijden van de Waardhuizenstraat in Beuningen geldt een parkeerverbod. Het is verboden om op de Waalbandijk met een auto te rijden en te parkeren. Mensen die toch met de auto komen, kunnen parkeren achter het gemeentehuis. Vanaf daar is het 6 minuten lopen naar het Dijkmagazijn. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Een aantal avonden is reeds uitverkocht.

Voor meer informatie: www.theateroverenweer.nl

Door Ger Loeffen

Meer berichten