Roland en zijn vrouw Dorine.
Roland en zijn vrouw Dorine. Foto: Eigen foto
Kamperen kun je leren

Reizen met de caravan op de bonnefooi

Toerisme

Beuningenaar Roland van Berne en zijn vrouw Dorine zijn fanatieke kampeerders. Aanvankelijk met de tent, later met de caravan, waarvan ze er al meerdere versleten hebben. Deze zomer delen ze in de Maas&Waler hun kijk op kamperen, de vakantievoorbereiding en handige (kampeer)tips. De eerste aflevering gaat over reizen op de bonnefooi.


‘Wij houden ervan om op de bonnefooi te reizen. Het voordeel daarvan is dat als een locatie niet bevalt, je de volgende dag door kunt reizen naar een andere camping. En bevalt het wel, dan blijf je er nog wat langer dan gepland. In het voor- en naseizoen kun je eigenlijk altijd wel op de bonnefooi reizen, maar ook in de zomervakantie is dat mogelijk. Hou er dan wel rekening mee dat je niet voor de topcampings kiest. Die zitten gegarandeerd vol. Zeker in Italië.

Kies je echter voor Frankrijk, waar je verhoudingsgewijs een stuk meer campings hebt dan in Italië, dan kun je op een ‘camping municipal’, ofwel gemeentecamping, vaak wel spontaan terecht. Het is overigens een misvatting dat dit slechte campings zouden zijn. Dat was vroeger soms wel het geval, maar tegenwoordig zijn deze terreinen vrijwel allemaal opgeknapt. Vaak zijn ze gelegen aan een meertje of beekje, of soms zelfs langs een gemeentezwembad, waar je dan gratis gebruik van mag maken. Dat zijn echt ideale locaties. De moeite waard om eens naar te kijken.’ Afgelopen juni trokken de twee zelf vier weken door Italië. Het aanvankelijke reisdoel was Frankrijk, om via Lille af te zakken naar Honfleur, Bordeaux en eventueel Lourdes. Vlak voor de vakantie wijzigden ze de bestemming in Italië. ‘Zo zie je maar, plannen zijn er om te wijzigen’, zegt hij lachend.