Afbeelding
Foto: Femke Pierlo

Uitkijktoren Weurt open

Toerisme

WEURT - De Beuningse Uiterwaarden zijn het afgelopen jaar behoorlijk op de schop gegaan om deze toegankelijker te maken voor bezoekers. Een van de onderdelen van dit project is een tien meter hoge uitkijktoren bij het Weurtse grindgat. Deze valt meteen op wanneer je in het gebied rondstruint.

Het doel van het project is om het karakter van de natuur te behouden, maar tegelijkertijd de natuur aantrekkelijker te maken. Vanuit het programma WaalWeelde heeft de rivier meer ruimte gekregen en is een uniek stuk wildernis gecreëerd dat toegankelijk is gemaakt voor publiek. Heerlijk om de natuur te ontdekken en te struinen.

De nieuwe uitkijktoren is een uitnodiging om de uiterwaarden te verkennen. Het gebied heeft veel meer te bieden dan je van te voren zou denken, en door een wandeling naar de uitkijktoren toe is dat te ontdekken. Eenmaal bovenop kan men genieten van het mooie uitzicht over de Waal. Ook zijn onder andere de stuwwal achter de Rijn, de nieuwe brug van Nijmegen en de kerk van Weurt te zien.

Details
In het ontwerp van Dirk Oomen zit een verwijzing naar de vroegere bestemming van de grond. Er stond een steenfabriek, vandaar dat gekozen is voor de vorm van een oude schoorsteen van baksteen. Deze is duidelijk geïnspireerd op de omgeving: bovenop de toren staat een windvaan in de vorm van een kerkuil, en in de toren zijn sleuven gemaakt waar vleermuizen in kunnen huizen.

Recreatie
De plek is uitermate geschikt voor recreatie. Op en rond de overgebleven funderingsresten van de oude gebouwen kan naar hartelust gespeeld worden en er komen picknickplekken. In het voorjaar wordt het terrein rondom de uitkijktoren nog verder ingericht met onder andere speelplekken, groen, bankjes en fietsenrekken.

Het gehele project wordt 15 september 2018 officieel worden geopend. De uitkijktoren is al te beklimmen.

Door Femke Pierlo