Afbeelding
(Foto: WHAM)

Tentoonstelling: Wat een families!

Tentoonstelling

ALPHEN - Op zondag 6 oktober houdt de Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas (WHAM), haar jaarlijkse tentoonstelling. Ditmaal is gekozen voor een foto-expositie met thema 'Wat een families!'. Na eerdere tentoonstellingen over onder meer het kerkelijk leven, het onderwijs en de rivier de Maas staan nu Alphense families centraal.

Van een tiental grote families uit Alphen zijn foto's, teksten en krantenberichten uit de verzameling van de historische werkgroep geselecteerd. 'Dit materiaal wordt zodanig weergegeven dat familiebanden zichtbaar worden', legt secretaris Ben van Dijk uit. 'De tentoonstellingsruimte is verder ingericht met gebruiksvoorwerpen die bij deze personen hoorden. Veel herkenbaars dus voor (oud)Alphenaren, maar ook voor ieder ander die de mensen in dit dorp heeft gekend.

Rijk archief
De vereniging prijst zich gelukkig met een rijk archief, bestaande uit talloze foto's, krantenartikelen en historische voorwerpen, die een prachtig beeld geven van de mensen die in de vorige eeuw in Alphen gewoond en gewerkt hebben. De grondlegger van deze verzameling, Cornelis van de Wert, indertijd postkantoorhouder, had destijds de middelen om allerlei zaken vast te leggen, te fotograferen en te filmen. Na diens dood werd Van de Wert's collectie uitgebreid met alles wat er maar over Alphen werd gepubliceerd in kranten en tijdschriften. 'Daarnaast zijn vele historische gebeurtenissen nader onderzocht en daarbij is uiteraard ook het internet veelvuldig gebruikt. Door elke maand hierover te publiceren in een Nieuwsbrief in het dorpsblad UNION zijn alle inwoners betrokken en regelmatig wordt nog historisch materiaal aangeleverd.'

De tentoonstelling is te zien tussen 10.30 en 16.00 uur en te bezoeken in het documentatiecentrum aan de Schoolstraat 7. De toegang is gratis voor donateurs en kinderen, anderen betalen 2 euro.