Deelnemers Wandelcafé Druten.
Deelnemers Wandelcafé Druten. Foto: Petra Janssen

Wandelcafé viert eerste lustrum

Sport

MAAS EN WAAL - Het Wandelcafé van Bendefit viert feest. Vandaag precies vijf jaar geleden gingen de eerste twee wandelgroepen van Stichting Maas en Waal in Beweging van start.

Na Afferden en Altforst volgden diverse andere dorpen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal. Inmiddels zijn er twaalf groepen actief, met elk een groot aantal enthousiaste deelnemers. Zo ook in Druten, waar op de woensdagen een groep van gemiddeld zeventien deelnemers aan de wandel is.

Petra Janssen en Ingrid van de Klok zetten de route uit en begeleiden de groep. Ter voorbereiding op het lustrum van Bendefit vroegen ze enkele deelnemers naar hun motivatie om mee te wandelen. Voor de meesten van hen is dat de combinatie van sportiviteit en sociaal contact. ‘Het is fijn om te bewegen, en in deze vorm ook erg gezellig’, blijkt uit de meeste reacties. Daarmee is het Wandelcafé ook een uitgelezen manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Een van de deelnemers verhuisde eind 2021 vanuit Zeist naar Druten en heeft dankzij het Wandelcafé ook in deze streek fijne mensen leren kennen. Naast de gezelligheid wordt ook de laagdrempeligheid van het initiatief gewaardeerd. ‘Er zijn geen verplichtingen of kosten. Je hoeft je niet aan- of af te melden, maar kunt gewoon aansluiten.’ 

Dat houdt wel in dat er niet op laatkomers wordt gewacht. ‘We vertrekken stipt om 10.00 uur bij de Boldershofkapel op het Ambtshuisplein. En wie later is, mag een sprintje trekken’, zeg Petra lachend. ‘Of achteraf aansluiten bij de koffie in café De Gouden Leeuw. En deze week doen we dat met een traktatie, om het lustrum te vieren.’

Wat is het Wandelcafé?

Het Wandelcafé is vijf jaar terug opgezet om gezond leven en bewegen te stimuleren. Er wordt inmiddels op twaalf locaties in de regio op een vast moment in de week gewandeld. Vrijwilligers zetten hiervoor een route uit van ongeveer vijf kilometer lang. Achteraf is er de mogelijkheid om gezamenlijk koffie te drinken. Een overzicht van de Wandelcafés, locaties en starttijden is hier te vinden.