Logo demaasenwaler.nl
Foto: Fortis
sport

Clubkampioenschappen Turnvereniging Fortis

  Sport

BENEDEN-LEEUWEN  - Op zaterdag 11 juni vonden de Clubkampioenschappen plaats van Turnvereniging Fortis. De dag begon met het Nijntje beweegfeest voor de jongste leden van 3 tot en met 5 jaar oud. Zij ontvingen het Nijntje Beweegdiploma van de KNGU.

Na de jongste groep waren de kinderen van 6 t/m 9 jaar aan de beurt verdeeld over 2 wedstrijdrondes. Voor deze kinderen hebben wij dit jaar een nieuw systeem ingevoerd, geïnspireerd op het nieuwe KNGU-wedstrijdsysteem voor de onderbouw. Veel en veelzijdig bewegen op een speelse manier is daarbij het motto. De kinderen turnen geen vaste oefeningen maar 14 trajecten verdeeld over de 4 toestellen, waarin basiselementen worden geturnd. Voorbeelden van basiselementen zijn een radslag op vloer of zwaaien aan de brug. De trajecten bestaan uit verschillende stappen, hoe hoger de stap, des te moeilijker het element. Zo kunnen de kinderen laten zien wat zij hebben geleerd in de turnlessen en welke elementen zij beheersen. Ze zijn daarbij de hele wedstrijdronde aan het turnen en mogen meerdere keren de elementen laten zien. Hiermee wordt de prestatiedruk beperkt en het plezier vergroot. We zagen dan ook veel enthousiaste kinderen die lekker aan het turnen waren. Ze werden nadien beloond met een mooi diploma met goud-zilver-brons per traject en ieder kind kreeg een medaille. Ze gingen naar huis met een grote glimlach en een positief gevoel. Missie geslaagd!

In de middag turnden onze leden van 10 jaar en ouder hun wedstrijd. Deze kinderen waren ingedeeld in 3 leeftijdsgroepen. Ze turnden een wedstrijd met een oefening op sprong, brug, balk en vloer waarbij het totaal van de 4 toestellen telde. Ze gingen daarbij de strijd aan om de medailles waarbij we veel mooi turnen hebben gezien. Met blije en verraste gezichten bij de prijsuitreiking. Bij onze oudste groep ging de strijd om de gouden medaille per toestel. Het leuke aan deze groep is dat de deelnemers allemaal ook assistent of trainer zijn bij Fortis en een deel daarvan heeft veel wedstrijdervaring. Zo konden de kinderen een keer hun eigen assistenten/trainers zien turnen, waarbij we prachtige oefeningen hebben gezien.

De selectiegroep mocht de dag afsluiten. Na 2 seizoenen zonder wedstrijden konden deze meiden het afgelopen seizoen eindelijk weer wedstrijden turnen. Dat ze weer wat wedstrijdervaring hebben, was ook te zien tijdens deze wedstrijd. Ze lieten mooie en strakke oefeningen zien. Ze waren dit keer op leeftijd ingedeeld (in plaats van op niveau zoals bij de KNGU) dus dat gaf verrassende resultaten bij de prijsuitreiking.

In de wachttijd voor de prijsuitreiking heeft onze oudste groep nog een mooie demonstratie laten zien. We kijken terug op een geslaagde en sportieve dag!

Meer berichten