Logo demaasenwaler.nl
Jeffrey Jorissen.
Jeffrey Jorissen. (Foto: GER LOEFFEN)

Biljarter Jeffrey Jorissen reist met keu de wereld rond

  Sport

Bij driebanden komt alles samen

BEUNINGEN - Twee weken geleden speelde Jeffrey Jorissen uit Beuningen nog voor een wedstrijd voor de wereldcup in Vietnam en in augustus in Korea. Jorissen staat 43ste op de wereldranglijst driebanden biljarten.

Voor de leken volgt even enige uitleg over biljarten. Er bestaan verschillende vormen van biljarten. In het Nederlands wordt onder ‘biljart’ zonder verdere aanduiding meestal het carambolebiljart verstaan, waarbij met drie biljartballen gespeeld wordt, en de speelbal de andere twee ballen moet raken. Er bestaan verschillende spelsoorten binnen het carambolebiljart, zoals libre, bandstoten, driebanden en kaderspelen. We beperken ons tot de discipline ‘Driebanden’ waarbij de speelbal minimaal drie keer een van de randen (banden) van de biljarttafel moet hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken. Het is de populairste vorm van carambolebiljart.

Wereldranglijst
De huidig Nederlands kampioen Dick Jaspers haalde in 2018 het magisch wereldrecord van 40 caramboles in 10 beurten. Jeffrey Jorissen moet het met iets minder doen maar staat wel op de tweede plaats in het NK Driebanden pal onder Jaspers. Twee weken geleden speelde Jeffrey mooie partijen in Vietnam waardoor hij weer enkele plaatsen op de wereldranglijst steeg. ‘Ik ben pas laat begonnen met biljarten. Eerst voetbalde ik bij ADO Den Haag. Mijn opa had Biljartcafé Jorissen in Den Haag. Als het slecht weer was gingen we bij mijn opa biljarten.

‘Driebanden is het helemaal voor mij. Het is de moeilijkste vorm van biljarten en voor mij de mooiste. Met driebanden komt alles samen. Het is echt millimeterwerk. Daar komt bij dat er ook een tijdslimiet zit. Je mag veertig seconden over een stoot doen. De druk is soms enorm.’

Een ‘driebander’ maken mag dan voor een ervaren biljarter nog wel te doen zijn, maar die volgende bal, of de bal daarna wordt dan een probleem. Het ‘overhouden’ is bij deze vorm van biljarten erg belangrijk.

Berlicum
‘Deze week speel ik voor de Nederlandse Kampioenschappen in het Beneluxtheater in Berlicum. Dat is het epicentrum van biljartend Nederland. In augustus speel ik weer in Korea. Daar is de sport immens populair. Zalen met 15 tafels zijn daar geen uitzondering.’ Jeffrey heeft die luxe nog niet. Hij kan trainen bij zijn schoonvader Jos Bongers. De allrounder uit Nijmegen die in 1995 wereldkampioen Bandstoten werd en talloze maken titels veroverde in verschillende disciplines. Jeffrey: ‘Jos stond al op zijn twaalfde met een keu in de hand. Ik was ruim dubbel zo oud en moet nu vijf dagen per week enkele uren trainen om bij de top 15 van de wereld te komen. Dat is mijn doel. Wereldkampioen te worden. Een kampioen vergeten de mensen nooit.’

Door Ger Loeffen

Meer berichten