Leerlingen groep 8 IKC De Kubus.
Leerlingen groep 8 IKC De Kubus. Foto: Drutenloop

Jeugd loopt warm voor Drutenloop

24 mrt., 11:43 Sport

DRUTEN - Met nog anderhalve week te gaan tot de veertiende Drutenloop, op zondag 3 april, draait de organisatie op volle toeren om er weer een geslaagd evenement van te maken. Actief Maas en Waal verzorgt op alle basisscholen in de gemeente Druten hardloopclinics om de jeugd enthousiast te maken.

Henk Reijnen van Stichting Drutenloop: ‘De jeugdloop is een belangrijk onderdeel van dit hardloopevenement. Tijdens deze activiteit worden de kinderen aangemoedigd door vele toeschouwers. We streven ernaar zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid te bieden om sportief bezig te zijn. Het is voor vrijwel alle kinderen een succeservaring.’
In de weken voorafgaand aan de Drutenloop verzorgt Actief Maas en Waal clinics op alle basisscholen in de gemeente. Maikel Wetters van Actief Maas en Waal: ‘We geven kinderen de kans om te ontdekken hoe leuk en gezond hardlopen kan zijn. We leren ze om hun krachten te verdelen tijdens het lopen. Welke tijd je loopt, is niet het belangrijkst. Het gaat om plezier beleven door actief te zijn’.
Basisschool De Kubus wordt onder andere vertegenwoordigd door Raf (11), Teun (12), Isa (12) en Jinte (12). De kinderen kennen het nut van de clinics. ‘We hebben geleerd dat we rustig moeten beginnen, het tempo een beetje moeten opvoeren en aan het eind mogen knallen’, aldus Isa.

Raf heeft vaker meegelopen maar is tijdens de laatste editie door een blessure uitgevallen. Hij is blij weer aan de start te kunnen staan om revanche te kunnen nemen. ‘Het is niet alleen het lopen. Het is ook leuk dat er publiek aan de kant staat dat naar ons juicht’, zegt Jinte.

Tijdens de twee jaar waarin corona voor veel beperkingen zorgde, hebben de leerlingen niet stil gezeten. Teun zit op scouting en net als Isa op hockey, Raf voetbalt en tennist, Jinte zit op volleybal en dansen. Om haar conditie op peil te houden gaat Jinte nog wel eens hardlopen.
Ton Hom, die samen met zijn collega’s de clinics verzorgt, is trots op het enthousiasme van alle leerlingen en vindt het fijn dat ze zijn blijven sporten tijdens corona.

Er is een wisselbeker voor de sportiefste school, met in verhouding de meeste deelnemers aan de Drutenloop. Bij de laatste editie was dit basisschool ‘t Geerke.

Inschrijven voor de Drutenloop kan tot en met 31 maart via www.drutenloop.nl.

Leerlingen groep 8 IKC De Kubus.
Digitale krant