Het hoofdveld van DIO'30.
Het hoofdveld van DIO'30. Foto: Diana de Leur

DIO’30 krijgt extra kunstgrasveld

Sport

DRUTEN - DIO’30 krijgt van de gemeente Druten 175.000 euro subsidie om een van de voetbalvelden om te bouwen tot kunstgrasveld. Dat heeft het college van B en W besloten. De totale kosten van het project komen op 750.000 euro. 

De accommodatie op De Gelenberg is volgens de voetbalclub te klein voor het stijgend aantal leden. Ombouw van natuurgras naar kunstgras betekent dat een veld meer kan worden gebruikt. Naast DIO’30 maakt ook het Pax Christi College gebruik van de velden.

Afspraken
Een bijdrage in de kosten van DIO’30 is niet in lijn met de afspraken die zijn gemaakt. In 2013 zijn de velden geprivatiseerd. De Stichting Voetbalsport Druten zou sindsdien geen geld meer krijgen van de gemeente. Gevolg kan nu zijn dat ook andere clubs aanspraak gaan maken op een gemeentelijke bijdrage.

Een bijkomend probleem is dat in Europees verband nieuwe regelgeving op komst is die het gebruik van korrels van gerecyclede autobanden verbiedt. Een milieuvriendelijker alternatief is zogeheten kurk-infill, maar dat is fors duurder. Het college van B en W argumenteert dat een bijdrage in de kosten voor DIO’30 kan betekenen dat niet later nog eens onvoorziene kosten moeten worden gemaakt ter vervanging van de onderlaag. 

Op de sportparken Schravenhof in Puiflijk en Kremershof in Deest liggen ook kunstgrasvelden met een onderlaag van gerecyclede banden. Het college stelt dat ook die verenigingen een beroep op de gemeente kunnen gaan doen, verwijzende naar de precedentwerking die nu wordt geschapen.

Het college ziet aan de andere kant dat DIO’30 zelf fors wil investeren. Zonder gemeentelijke bijdrage zouden de leden de financiële lasten voor de gehele operatie niet kunnen dragen. De Stichting Voetbalsport Druten wil de rest van het bedrag dekken met een externe lening. Daarover is ruggenspraak gehouden met de leden. Mocht die lening niet doorgaan dan moet de subsidie weer worden terugbetaald.

Door Gerrit Jan Riedstra

Afbeelding