Elfstedentocht bij ijsclub Beatrix in Ewijk: ‘It giet oan’
Logo demaasenwaler.nl
Burgemeester Bergman bracht een verrassingsbezoek aan de ijsclub.
Burgemeester Bergman bracht een verrassingsbezoek aan de ijsclub. (Foto: Ton van den Berg)

Elfstedentocht bij ijsclub Beatrix in Ewijk: ‘It giet oan’

  Sport

EWIJK - IJsclub Beatrix uit Ewijk hield afgelopen vrijdag 12 februari een Elfstedentocht voor de schooljeugd. Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid maakte filmopnames.

Toen de vorst zich aandiende werden alle voorbereidingen getroffen om aan de Klef een ijsbaan te realiseren. Aannemer Jacobs verwijderde de sneeuw van het terrein, en de baan werd onder water gezet. Donderdagmorgen bleek echter dat een Elfstedentocht op deze locatie niet mogelijk was. De kwaliteit van het ijs was onvoldoende, en een evenement organiseren in coronatijd, zonder publiek, op het plein bij de supermarkt was niet praktisch. Daarop ging de ijsclub op zoek naar een alternatieve locatie.

Deze werd gevonden op steenworp afstand van basisschool de Reuzepas. Een retentiebekken van de gemeente bleek een meer dan volwaardig alternatief. In korte tijd zijn door de ijsclub de plannen omgegooid, en de voorbereidingen voor de Elfstedentocht aan Den Elt in gang gezet. Omdat het terrein lastig te bereiken was, werd er een tijdelijke brug gelegd, die al snel werd omgedoopt tot het ‘bruggetje van Bartlehiem’.

Vrijdagmorgen om 09.00 uur begonnen de eerste leerlingen aan hun Elfstedentocht, sommigen gehuld in carnavalstenue. Ook jeugdprins Jurrre d’n Urste en zijn hofhouding namen deel aan het schaatsfestijn. Burgemeester Daphne Bergman bracht rond het middaguur een bezoek aan de ijsbaan om de leerlingen en de organisatoren een hart onder de riem te steken. De deelnemende leerlingen ontvingen naderhand een medaille.

De leerlingen en ijsclub Beatrix kijken terug op een geslaagd schaatsfeest. ‘Deze korte maar heftige ijsperiode was, zeker gezien de huidige omstandigheden, een zeer bijzondere ervaring’, aldus de organisatie. ‘Wij vonden het fijn om deze jeugdactiviteit te organiseren en hebben er ook van genoten.’

Meer berichten