Gijs Rijk en Bas Vermeulen ‘testen’ het nieuwe Brugske voor de jubileumloop.
Gijs Rijk en Bas Vermeulen ‘testen’ het nieuwe Brugske voor de jubileumloop. Foto: Arne Jansen

Jubileumloop DijkenSport.nl gaat ook over geliefde 'Brugske' van Altforst

Sport

MAAS EN WAAL – DijkenSport.nl bestaat 20 jaar en viert dit met onder meer een jubileumloop voor hardlopers én wandelaars op zondag 2 juni. Ze kunnen kiezen uit de 42,2 km van de Maas en Waal Marathon (ook voor estafetteteams), de 21,1 km van de halve marathon en een familiewandeling. Wandelaars lopen hun afstand in tegenovergestelde richting van de hardlopers. Het parcours van de marathon loopt door Appeltern, Altforst, Maasbommel en Alphen. In de aanloop naar 2 juni belichten we in een vierdelige serie elk doorkomstdorp. Deze week Altforst.

Parijs heeft de Pont des Arts over de Seine. De bekende 'slotjesbrug' waar stelletjes hun liefde letterlijk beklonken. Maar Altforst heeft het bekende Brugkse over de Wetering bij voormalige Dancing De Kikvorsch, nu Yasemin. De mythe gaat dat vaak – eenmaal over dit bruggetje – het liefdespad begon waarop menig vlammetje ontbrandde. Ook stelletjes van toen zijn daarom welkom om nog een keer samen over het geliefde Brugske te wandelen. Onlangs is er een nieuwe brug geplaatst die klaar is voor de toekomst en die ook een verbinding vormt met mooie herinneringen uit het verleden. 'We gaan alle deelnemers een gastvrije en feestelijke doorkomst bezorgen', belooft Sjack van Nistelrooij van Carnavalsvereniging 'De Kikvorsche'. Zijn collega's Gijs Rijk en Bas Vermeulen weten hoe dat moet. Want zij waren ook al rayonhoofden toen de marathon nog jaarlijks door alle acht dorpen van West Maas en Waal liep. Met jarenlang de start en later een wisselpunt van de estafette bij Dorpshuis De Uithof.

Familiewandeling
De Kikvorsche organiseert samen met 'de buren' een familiewandeling. Deze tocht van zes km voor het hele gezin start daarom in Appeltern en loopt langs de Maas en door De Gouden Ham. 'Jong en oud kunnen lekker struinen door de natuur tussen de Oude Loswal en de Blauwe Sluis. Onderweg verrassen en prikkelen wij hun zinnen met opdrachten en informatie over de route in de natuur achter de Maasdijk', verklapt Sjack. De familiewandeling eindigt feestelijk bij de finish van de hardlopers bij Moeke Mooren waar het glas geheven kan worden op het prachtige jubileum. Deelnemers komen eerst naar Moeke Mooren en worden dan naar Appeltern vervoerd.

Meer informatie is te vinden op www.dekikvorsche.nl

Voordelige voorinschrijving via www.dijkensport.nl