Jongens van team U18 in actie.
Jongens van team U18 in actie. Foto: Challenge Beuningen

Finaledag bij Challenge Beuningen

Sport

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Basketbalvereniging Challenge uit Beuningen.

Al sinds 1983 wordt er competitief gebasketbald in Beuningen door de club Challenge. De vereniging telt 100 leden, waarvan vijfentwintig jeugdleden. Er zijn twee competitieteams bij de senioren (Heren 1 en Heren 2), twee seniorenteams spelen recreatief (Heren 3 en Dames 1).

Bij Challenge staat gezelligheid tijdens het sporten voorop. Om dit verenigingsgevoel hoog te houden wordt er verwacht dat ieder lid zijn steentje bijdraagt en worden er leuke activiteiten georganiseerd. En dat heeft effect: 'De mensen in onze teams zijn ook vrienden buiten het veld. Dat is leuk om te zien', vertelt voorzitter Steven Teunissen.

Finaledag

Aanstaande zaterdag 6 april vindt de Finaledag plaats. Dit is een van de laatste speelweekenden, waarin alle teams een thuiswedstrijd in Sporthal de Tinnegieter spelen. De dag wordt groots aangepakt, met onder andere een spectaculair hiphop-optreden van Identity. Dit past goed bij basketbal, omdat het een 'urban sport' is met een showaspect. De eerste wedstrijden starten om 11.00 uur (Heren 2 en U18). Om 13.00 uur staan de wedstrijden voor Heren 1 en U14 op het programma.
Bij Challenge wordt het seizoen officieel afgesloten met het Rommeltoernooi op 25 mei. Voorheen werd dit het Familietoernooi genoemd, maar vanwege de vele vriendengroepen die deelnemen is de naam veranderd. Ook het jaarlijkse oliebollentoernooi voor leden en oud-leden, in de kerstvakantie, is vaste prik.

Jeugd werven

Een ander succesvol evenement is het scholierentoernooi. Veel kinderen maken op deze manier kennis met basketbal. Challenge vindt het belangrijk meer jeugd aan te trekken en is om deze reden bezig met creatieve spelvormen, zoals drie tegen drie. Ook wordt er nagedacht over basketbal voor 50-plussers. De vergrijzing heeft namelijk een negatief effect op het ledenaantal.

'Basketbal is een enorm leuke sport, heel dynamisch en snel. Er gebeurt veel en dat is wel iets wat je moet ervaren', aldus Teunissen. Iedereen die het leuk vindt, is welkom om dit te ervaren door mee te trainen of op de Finaledag te komen kijken.
Voor meer informatie over de vereniging, zie:www.challengebeuningen.nl.

Door Femke Pierlo