Badmintonclub Druten in actie.
Badmintonclub Druten in actie. Foto: Willie Hol

'Oliebollentoernooi is een traditie'

Sport

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Badmintonclub Druten, die rond deze tijd van het jaar verschillende badmintontoernooien organiseert.

Voor de recreanten was er vorige week het Kerst Dubbeltoernooi, en voor de jeugd het Kerstballentoernooi. Aanstaande vrijdag 28 december wordt het Oliebollentoernooi voor senioren gehouden. 'In alle gevallen is prestatie ondergeschikt aan de gezelligheid', aldus voorzitter Robert Schoonwater. 'Uiteraard wordt er gezorgd voor een toepasselijk hapje en drankje.' Hij legt uit dat beide toernooien inmiddels traditie zijn bij de club. 'Niet alleen leden zijn welkom, maar ook oud-leden en vrienden van (oud-)leden. Ik noem het een sportief zien en weerzien van badmintonliefhebbers.'

Niveau

De Drutense badmintonclub heeft rond de 85 leden, verdeeld over vier spelende groepen; twee groepen senioren (één op competitie niveau en één op recreatief niveau), een groep junioren en een 55+ groep. Drie seniorenteams, zestien leden, spelen mee in de regionale competitie. 'Het hoogste team komt uit in de vijfde divisie. Dan heb je het over een mooi niveau hoor', benadrukt Schoonwater. Ook de jeugd kent drie competitieteams die goed in de competitie meedraaien.
In de nabije omgeving zijn maar weinig badmintonverenigingen, geeft Schoonwater aan. 'We bekleden wat dat betreft een regiofunctie', legt hij uit. Desalniettemin is het animo voor de sport naar zijn idee te laag. Als mogelijke oorzaak ziet hij het gebrek aan media-aandacht voor de badmintonsport. Ondanks dat doet Badmintonclub Druten er alles aan om mensen enthousiast te maken. Dit doet ze onder meer middels berichten op social media, het verspreiden van flyers en het zichtbaar zijn voor de jeugd. Via Actief Maas en Waal worden binnenkort weer clinics verzorgd op basisscholen.

In tegenstelling tot veel andere verenigingen heeft de badmintonclub aan vrijwilligers geen gebrek. Ongeveer de helft van de senioren is actief als vrijwilliger. Het bestuur van de club volgt momenteel de ontwikkelingen rondom de nieuwe sporthal, die op sportpark De Gelenberg gerealiseerd moet worden. 'Hoewel we niet ontevreden zijn over de bestaande locatie, is een nieuwe zaal absoluut een mooie ontwikkeling.'
Belangstellenden zijn welkom om vrijdag 28 december vanaf 20.30 uur het oliebollentoernooi bij te wonen. Meer informatie over de club: www.badmintonclubdruten.nl.