Joni Scholte, Ingrid Seegers en Pepijn van Hulst
Joni Scholte, Ingrid Seegers en Pepijn van Hulst Foto: John van Gelder

Drutenloop beloont sportiefste klas Pax en sportiefste school

31 mrt., 11:42 Sport

DRUTEN - De Drutenloop markeert sinds enige jaren de start van het hardloopseizoen in het Land van Maas en Waal. Zondag 8 april verschijnen jong en oud weer aan de start van het drukbezochte hardloopevenement. Om ook jongeren tussen de elf en achttien jaar aan de start te krijgen gooit de organisatie een speciale wisselbeker in de strijd, die in klassenverband te winnen is.

Traditiegetrouw kent de Drutenloop afstanden voor schooljeugd en volwassenen. 'De jeugdlopen van 500 meter en 1 kilometer zijn razend populair', vertelt Ingrid Seegers, bestuurslid van Stichting Drutenloop. 'Vorig jaar vormde de jeugd tot twaalf jaar bijna de helft van het deelnemersveld. Voor jongeren tussen de elf en achttien jaar is er de 3 kilometerloop. Volwassenen hebben de keuze uit de 5 en 10 kilometer of de halve marathon. Het parcours voert de deelnemers over de dijk en door de prachtige uiterwaarden. Uiteraard is er ook dit jaar gezorgd voor een gezellig start- en finishplein met muziek.'

Waar de jeugd tot twaalf jaar de weg naar de start wel weet te vinden, ligt dat bij de jongeren net even anders. 'Het gaat dan met name om jongens en meiden die op het voortgezet onderwijs zitten. Die doelgroep is al jaren structureel ondervertegenwoordigd', legt bestuurslid Joni Scholte uit. 'We meenden dat dat maar eens afgelopen moest zijn, en zijn gaan kijken hoe we deze groep beter bij het evenement konden betrekken.' Hiervoor werd de hulp ingeroepen van Actief Maas en Waal stagiair Pepijn van Hulst, student Sportkunde aan de HAN.

Jongeren enthousiasmeren
Bij wijze van stage opdracht heeft de Drutenaar ideeën geopperd om meer jongeren te enthousiasmeren voor het Drutense loopevenement. Een samenwerking met de Pax, waar hij zelf vijf jaar zat, was snel gevonden. Schoolklassen van Pax vmbo, het Juniorcollege en Pax havo/vwo dingen met hun deelname aan de Drutenloop mee naar de titel 'Sportiefste klas van de Pax'. Zaak dus om zoveel mogelijk klasgenoten enthousiast te maken om aan de start te verschijnen.

'In principe kan iedereen tussen de elf en achttien onvoorbereid een drie kilometer lopen. Een gebrek aan training mag geen reden zijn om niet mee te doen', lacht Pepijn. Zelf liep hij met vrienden al eens de vijf en tien kilometer in Druten. 'Afgezien van dat het gezond is om te bewegen, is het ook nog eens erg leuk. Zeker wanneer je samen loopt.'

Wanneer de Drutenloop achter de rug is gaat Pepijn onderzoeken wat het voor scholieren aantrekkelijker maakt om aan een loopevenement mee te doen. Hebben zij bijvoorbeeld interesse in een color of obstacle run? En wat denken zij dat nodig is om jongeren bereid te vinden mee te doen? In juni hoopt hij met resultaten en aanbevelingen te komen.

Sportiefste basisschool
Basisscholen dingen tijdens de Drutenloop mee naar de titel 'Sportiefste basisschool van Maas en Waal'. Het gaat hierbij niet om het aantal deelnemers per school, maar om het percentage leerlingen dat deelneemt. Uiteraard wordt de winnende school in het zonnetje gezet bij het in ontvangst nemen van de wisselbeker. Inschrijven voor de Drutenloop kan tot 5 april via www.drutenloop.nl.

Digitale krant