Vervolg lezersonderzoek: Sport mag geen luxe artikel worden

Sport

MAAS EN WAAL - 'Alle sportverenigingen moeten rond kunnen komen, zonder gebruik te maken van de subsidies van de gemeente.' Een stelling waar het grootste deel van het Burgerpanel het niet mee eens is. De vraag was onderdeel van de tweede enquête die onderzoeksbureau Toponderzoek uitvoerde in opdracht van de Maas&Waler. Vorig week werd reeds ingegaan op de aanwezige sportvoorzieningen in de streek. Vandaag aandacht voor de subsidieregelingen per gemeente.

Bijna zestig procent van de respondenten is het oneens met de stelling dat sportverenigingen het zonder subsidie van de gemeente moeten kunnen stellen. Vijftien procent is het er zelfs zeer mee oneens. Een kwart van de respondenten is het eens met de stelling. Een reden om verenigingen juist wél te subsidiëren is volgens de respondenten het betaalbaar houden van de contributie. 'Sport mag geen luxe artikel worden', aldus één van de reacties.

De gemeenten waar het onderzoek is uitgevoerd hebben allen hun eigen beleid omtrent het subsidiëren van sport en sportfaciliteiten. Zo kent gemeente West Maas en Waal onder andere subsidies voor binnensportverenigingen, en zijn er afspraken over onderhoud met de buitensportverenigingen. Voetbalverenigingen ontvangen een bijdrage in de onderhoudskosten van de velden. De gemeente is verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan de kleedkamers, verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de kantine. Bij de tennisverenigingen betaalt de gemeente de renovatie van één baan per tenniscomplex. Ook stimuleert de gemeente sport voor kinderen tot 18 jaar door middel van Actief Maas en Waal. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er een link te leggen is met de Visie Leefbaarheid Kernen 2030 en tevens het accommodatiebeleid.

Privatisering
Binnen de gemeente Druten zijn alle sportaccommodaties enkele jaren geleden geprivatiseerd. De clubs zijn sindsdien zélf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun velden en clubgebouwen, en krijgen hiervoor geen geld meer van de gemeente. Wél ontvangen de verenigingen subsidie voor sportende jeugd, middels een jaarlijkse stimuleringssubsidie. Deze kan door sportclubs worden aangevraagd op basis van het aantal jeugdleden.

Wijziging subsidieregeling
In de gemeente Beuningen krijgen verenigingen op dit moment een jeugdledensubsidie, gebaseerd op het aantal jongeren tot 18 jaar. Vanaf 2018 gaat er iets veranderen in de subsidieregeling voor sportverenigingen- en accommodaties. Een reden hiervoor is dat de bevolkingsgroep tot 18 jaar de komende jaren sterk afneemt, waardoor de verenigingen minder subsidie ontvangen. Daarbij is het zo dat enkele verenigingen de jeugdledensubsidie beschouwen als onderdeel van de begroting van de club. En dat is nu juist niet de bedoeling, aldus de gemeente. 'De nieuwe beleidsregels bieden sportorganisaties mogelijkheden om nieuw aanbod op te zetten. Dit biedt weer kansen om nieuwe doelgroepen te bedienen en kan de sportorganisatie in de toekomst nieuwe leden opleveren', aldus een woordvoerder. De sportverenigingen in Beuningen worden deze week per brief geïnformeerd over de wijzigingen.

Ook meepraten over diverse onderwerpen? Meld je dan aan via tipdemaasenwaler.nl

Door Aafke Labout