Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Vijfde editie Kindergemeenteraad 2022

Politiek

BENEDEN-LEEUWEN - Gemeente West Maas en Waal organiseert voor de vijfde keer een Kindergemeenteraad. Deze vindt plaats op donderdag 10 november in de raadszaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen.

De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen volgende week al. In de week van 19 tot en met 23 september wordt door de scholen het spel Democracity gespeeld; een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennismaken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur.

Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat.

Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).
Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken.

Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is ‘Zorg voor elkaar: iedereen doet mee!’. 

De gemeente is benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen binnen dit thema. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de leerlingen over hun plannen in discussie, met aansluitend een stemronde. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd. 

Deelnemende scholen
Zeven van de tien basisscholen uit de gemeente West Maas en Waal nemen deel aan Democracity/Kindergemeenteraad: De Laak en De Terebint uit Wamel, De Leeuwenkuil en De Wijzer uit Beneden-Leeuwen, De Mariaschool uit Boven-Leeuwen, Mariënhof uit Alphen en De Oversteek uit Dreumel. Elke school wordt vertegenwoordigd door zeven leerlingen.