Logo demaasenwaler.nl
Pascal Cobussen en burgemeester Bergman tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Pascal Cobussen en burgemeester Bergman tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. (Foto: Gemeente Beuningen)

Nieuwe oude coalitie in Beuningen met nieuwe plannen

  Politiek

BEUNINGEN - Een sociaal kloppend hart, zuinig zijn op het klimaat, een aantrekkelijke woongemeente zijn en de verbinding zoeken tussen inwoners, ondernemers en verenigingen. Dat zijn de vier speerpunten waarmee het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Beuningen van start gaat.

Maandag werd het coalitieakkoord bekendgemaakt en Beuningen Nu & Morgen, D66, GroenLinks en de PvdA zetten er meteen hun handtekening onder. Dat gebeurde door de vier wethouders Pascal Cobussen (BN&M), Alwin Steeg (D66), Frans Houben (GroenLinks) en Sijmen Versluijs (PvdA).

Nieuwe plannen
Ondanks het feit dat het een voortzetting is van de coalitie die er de afgelopen vier jaar zat, zien de partijen het toch als een nieuw begin met nieuwe plannen. Zo wil het college met jongvolwassenen in gesprek om van hen te horen wat voor hen de gevolgen zijn van brede maatschappelijke ontwikkelingen zoals corona, de woningcrisis en de flexibilisering op de arbeidsmarkt.

De grens voor deelname aan het minimabeleid wordt van voorheen 110 procent nu op 120 procent van de bijstandsnorm gesteld.
Ook wordt bekeken of dorpshuis De Lèghe Polder in Beuningen gerenoveerd moet worden of dat nieuwbouw een betere optie is.

Klimaatbeleid
Als het gaat om klimaatbeleid wordt gekeken naar de ARN en plassen in de gemeente waar zonnepanelen kunnen worden opgesteld. Ook komen er wijkbudgetten, zodat inwoners zelf het onderhoud van de openbare ruimte mede kunnen bepalen.

Bouwplannen
Wat betreft bouwen ligt er de afspraak dat vijftig procent in de betaalbare en sociale categorie (in de goedkope koop, sociale huur en goedkopere huur) wordt gebouwd. Winkelcentrum Aalsterveld verdwijnt misschien in de huidige vorm, daar kunnen dan huizen gebouwd worden. In Ewijk wordt De Klef aangepakt, dat geldt in Winssen voor het Van Ghentplein en in Weurt komt er voor Laan 1945 een haalbaar plan dat samen met de omgeving gemaakt wordt.

De OZB-belasting stijgt de komende jaren met niet meer dan 1,5 procent.

Door Patrick Huisman

Lees ook

Meer berichten