Siem van Echteld en Lotte Janssen.
Siem van Echteld en Lotte Janssen. Foto: Monique van de Zandt

Jonge Wamelse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen

Politiek

WAMEL - Lotte Janssen en Siem van Echteld zijn met hun zeventien jaar de jongste kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen in West Maas en Waal. 

Beide jongeren hebben altijd al interesse gehad in wat er speelt in hun dorp. Lotte studeert momenteel Bestuurskunde en Overheidsmanagement. Hierdoor is ze nog meer betrokken geraakt met de gemeentepolitiek. Siem is zich mede door de coronaperiode nog meer verbonden gaan voelen met Maas en Waal. Beiden hopen via FD Wamel hun ideeën te kunnen inbrengen.

De reacties op hun kandidaatschap waren gelukkig vrij positief. Lotte: ‘Sommige mensen uit mijn omgeving moesten eerst lachen en vonden het maar raar dat iemand van 17 op de lijst kon staan. Uiteindelijk vinden ze het wel interessant en goed dat op deze manier ook naar de mening van jongeren wordt geluisterd. Siem: ‘Mensen waren verrast dat ik interesse had in de naar hun mening “saaie” politiek. Ook vroegen ze of het wel toegestaan was om je als zeventienjarige verkiesbaar te stellen. De meesten vinden het goed dat er zo meer inspraak door jongeren gegeven kan worden.’

Lotte vindt het belangrijk dat de jeugd uit Maas en Waal in de toekomst in de regio kan blijven wonen. Ze wil zich inzetten voor kleinschalige en betaalbare woningbouw. Voor Siem zijn goede openbare verbindingen in Maas en Waal, maar ook goede zorg voor jong en oud belangrijke zaken. Mochten Lotte of Siem voldoende stemmen krijgen, dan moeten ze nog wel even geduld hebben. Pas als ze 18 zijn mogen ze plaatsnemen in de gemeenteraad.