Voorzitter Jan van Lent.
Voorzitter Jan van Lent. Foto: ZLTO Maas en Waal

Politiek is van ons allemaal en raakt iedereen

Politiek Agrarisch geluid

MAAS EN WAAL - Het kan u niet ontgaan zijn; de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Elke politieke partij in onze gemeenten is al volop zichtbaar. Hier zijn het vooral lokale partijen die een stem op het gemeentebestuur drukken. Ze gaan steeds aan de haal met de meeste stemmen. De landelijke partijen zijn hier minder vertegenwoordigd. Alle campagnes draaien op volle toeren en intussen hebben alle stemgerechtigden de stempas in de brievenbus gehad. Een kostbaar democratisch proces, een evenredig vertegenwoordigd gemeentebestuur, krijgt gestalte. Wie gebruikt maakt van zijn/haar stemrecht heeft invloed op lokale politieke beslissingen die ons allen aangaan.

Ook in deze verkiezingscampagne valt het op dat ondernemers heel goed zijn vertegenwoordigd in de verschillende politieke partijen. Op bijna alle kandidatenlijsten staan hun namen als lijsttrekkers of lijstduwers. Al dan niet op een verkiesbare plaats. Ze zijn betrokken en zetten zich in voor het algemeen belang. Ongeacht hun politieke kleur. Naast een druk bedrijf vinden ze tijd en energie om mee te denken en mee te doen. In het belang van onze samenleving. Ze geven input aan hoe we in West Maas en Waal en Druten vormgeven aan wet- en regelgeving in de lagere overheid. Daar speelt natuurlijk ook hun belang als ondernemer een rol bij. Want zij worden niet alleen met algemeen geldende maatregelen geconfronteerd. Ook voor hun bedrijf zijn beslissingen die op het gemeentehuis worden genomen van cruciaal belang.

Met enige trots zegt ZLTO voorman Jan van Lent dat hij zoveel agrariërs op kandidatenlijsten terug vindt. ‘Het is een teken van grote betrokkenheid en motivatie om niet alleen het algemeen belang, maar ook het belang voor hun onderneming te willen behartigen. Ze blijven niet afwachtend aan de zijlijn, maar willen echt meedoen.’

‘Eigenlijk snap ik het ook wel’, gaat de voorzitter verder. ‘Meestal hebben zij hun bedrijf in de polder. Ze zijn belangrijke verzorgers van dit buitengebied. Hierdoor hebben ze veel te maken met regels voor de ruimtelijke ordening. In het huidige en toekomstige beleid krijgen natuur en biodiversiteit meer ruimte. Het treft hun onderneming direct. De nog op handen zijnde omgevingsvisie volgen ze met grote belangstelling. Ze hopen op een evenwichtige inrichting van ons buitengebied.’
Ondernemers hebben daar hun (gezins)bedrijf waarmee ze vooruit willen. Burgers moeten er fijn kunnen wonen. De energietransitie moet ergens een plek krijgen en toeristen willen kunnen genieten van ons mooie landschap. De kostbare ruimte moet evenwichtig worden ingericht. Een verantwoordelijkheid waarvan we allemaal profijt hebben. Iedereen kent wel een kandidaat op een lijst die deze handschoen op wil pakken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Door Jeannette van Rossum