Verkiezingsbord in Beuningen.
Verkiezingsbord in Beuningen. Foto: Vereniging voor Senioren Beuningen

Maas en Waal loopt warm voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022

Politiek

MAAS EN WAAL - Weet u het al? Op wie u gaat stemmen op 14, 15 of 16 maart? Inderdaad: u mag alweer naar de stembus, dit keer voor de verkiezingen die voor u persoonlijk misschien wel het grootste verschil kunnen maken; de gemeenteraadsverkiezingen 2022. 

Veel inwoners realiseren zich vaak nog niet dat de container die ze aan de straat zetten, de weg waar ze overheen rijden of fietsen, de sportclub of vereniging waar ze actief zijn: het heeft allemaal een link met de gemeente. Zij bepalen het afvalbeleid, de weg die beter verlicht moet worden misschien en hoeveel een club aan subsidie krijgt. Een gemeente gaat over meer zaken dan u denkt, dus als u nog niet van plan was te stemmen is het misschien nu tijd om daar verandering te brengen. Want in elke gemeente is echt wat te kiezen!

Hieronder een kort overzicht van de partijen en wat de gemeente zoal organiseert rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Meer informatie daarover is ook te vinden op de gemeentelijke websites. 

West Maas en Waal
In West Maas en Waal doen acht partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Buiten de lokale afdelingen van het CDA en de VVD zijn het enkel lokale partijen die op het stembiljet staan. Zo zijn er dorpslijsten voor Boven- en Beneden-Leeuwen, voor Dreumel, de Maasdorpen en Wamel. De partij Sociaal Maas en Waal komt voort uit mensen die betrokken zijn bij GroenLinks, PvdA en D66. De SP doet voor het eerst niet mee, omdat ze niet voldoende mensen op de been kon krijgen.

Rondom de verkiezingen krijgen in West Maas en Waal de 18- en 19-jarigen een kaart om hen op te roepen voor het eerst te gaan stemmen. Op 2 maart hebben de partijen een speciale pagina in deze krant met meer informatie over hun standpunten, die zijn nu ook al vaak te vinden op de websites van de diverse partijen.

Druten
Ook in Druten acht deelnemende partijen, en ook hier voeren de lokale lijsten de boventoon, hoewel na lange tijd van afwezigheid de VVD in Druten ook weer een poging waagt. Daarnaast is het CDA nu ook vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Verder doen mee Kernachtig Druten, Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid, Welzijn Druten, Dorpslijst Afferden en ook hier zien we de partij Sociaal Maas en Waal terug. Dorpslijst Deest doet voor het eerst niet mee en is opgegaan in Kernachtig Druten.

Druten kiest ervoor een speciale verkiezingskrant uit te brengen die huis-aan-huis verspreid wordt in de week voor de verkiezingen. Daarin komen alle partijen aan het woord en leest u meer over de vijf belangrijkste standpunten van de partijen. 

Beuningen
Exact dezelfde partijen als vier jaar geleden doen weer mee in Beuningen. Dat wil zeggen PvdA, GroenLinks, SP, D66, CDA, VVD en Beuningen Nu en Morgen. Beuningen kiest er opnieuw voor om de inwoners te voorzien van een stemwijzer, zodat zij wat makkelijker hun keuze kunnen bepalen. Via beuningen.stemwijzer.nl is het mogelijk om een stemadvies te bepalen aan de hand van 30 stellingen. Die gaan onder andere over een middelbare school in Beuningen, de maximum snelheid binnen de bebouwde kom en hoe hoog er gebouwd mag worden in de gemeente.
Daarnaast zorgt de gemeente Beuningen voor de organisatie van een verkiezingsdebat op donderdag 10 maart. In de Arend in Winssen kruisen de acht partijen dan de degens over woningbouw, de zorgtaken van de gemeente, windmolens en zonneparken en de zelfstandigheid van de gemeente. Ruud Coolen van Brakel en Patrick Huisman leiden het verkiezingsdebat. Inwoners zijn welkom vanaf 19.30 uur in de Arend, maar het debat is vanaf vrijdagavond 11 maart ook terug te kijken via de website van de gemeente en de diverse social media kanalen.

Net als in Beuningen zullen ook in Druten en West Maas en Waal onderwerpen als de energietransitie en het te bouwen aantal woningen van belang zijn voor de partijen. In West Maas en Waal zal ook toerisme extra aandacht hebben. In Druten is de mislukte fusie met Wijchen links en rechts ook nog wel een onderwerp wat de politieke partijen bezighoudt.

Als u een goede keuze wilt maken heeft u het tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. Op internet kunt u van iedere plaatselijke partij wel informatie vinden en zo bepalen waar u met het rode potlood half maart uw kruisje zet.

Door Patrick Huisman