Bord met stemaffiches in Beuningen.
Bord met stemaffiches in Beuningen. Foto: GER LOEFFEN

Gemeenteraadsverkiezingen in maart

6 jan, 09:28 Politiek

MAAS EN WAAL - Het meest opvallende aan de komende gemeenteraadsverkiezingen is misschien wel dat u verspreid over drie dagen mag gaan stemmen, op 14, 15 en 16 maart. Maar dat is niet helemaal nieuw, want dat gebeurde ook al bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Verder is er in Beuningen, Druten en West Maas en Waal dit keer niet erg veel nieuws onder de zon. Vooral het aantal nieuwe partijen dat meedoet is beperkt en er stoppen zelfs een paar, dus minder te kiezen op het stembiljet. 

Zo zien we in West Maas en Waal geen nieuwe partijen en de SP houdt het voor gezien. Daar kan Sociaal Maas en Waal natuurlijk haar voordeel mee doen, maar het is wel zonde dat door een gebrek aan interesse voor de plaatselijke politiek de SP deze beslissing heeft moeten nemen. 

Datzelfde probleem had de Dorpslijst Deest in Druten. Daarom gaat de partij nu op in Kernachtig Druten. Dat is overigens best opvallend. Het had natuurlijk meer voor de hand gelegen om een soort van nieuwe partij te formeren uit de huidige andere dorpslijsten van Afferden, Horssen en Puiflijk/Druten-zuid samen met Deest. Het gevolg is nu dat de inwoners van Deest geen eigen lijst meer terugvinden op het stembiljet. Een pluspunt als het gaat om diversiteit qua partijen is dat de VVD na 12 jaar afwezigheid weer een poging doet om in de Drutense raad te komen. Gezien de resultaten bij landelijke en provinciale verkiezingen zou met een goede campagne minimaal een raadszetel toch mogelijk moeten zijn. 

In Beuningen tenslotte verandert er helemaal niets, hoewel het er even op leek dat Forum voor Democratie mee zou gaan doen. Vorige week maakte de partij een lijst van plaatsnamen bekend waar ze mee gaan doen en daar stond Beuningen niet op. 

In elke gemeente kunnen nog dingen veranderen: partijen hebben nog tot 31 januari de kans om zich te melden.

Door Patrick Huisman

!
Digitale krant