Logo demaasenwaler.nl
Foto: GER LOEFFEN
ingezonden

CDA tegen mega windturbines in Beuningen

  Politiek

BEUNINGEN - Tijdens de raadsvergadering in Beuningen gisteravond heeft het CDA tegen de komst van vijf mega windturbines in Beuningen gestemd.

Beuningen wil in 2040 energieneutraal zijn en windenergie zou daarbij een grote bijdrage moeten leveren. Het plan voor dit windpark is in juni van dit jaar door de Raad van State van tafel geveegd omdat de milieunormen waarop dit tot stand gekomen is niet mogen worden gebruikt; het zgn. Nevele-arrest. De Raad van State heeft het Rijk opdracht gegeven een nieuw toetsingskader te ontwikkelen, met name voor geluid in combinatie met de gevaren voor de volksgezondheid.

Het CDA-Beuningen wil wachten tot dat nieuwe toetsingskader er is en dat een plan aan die nieuwe normen wordt getoetst. “Er mag geen enkel risico worden genomen met de gezondheid van onze inwoners”, aldus Rob Martinus, raadslid en vicefractievoorzitter van het CDA-Beuningen. “Dit college buigt de uitspraak van de Raad van State door de algemene normen voor Beuningen van toepassing te verklaren. Dat kan niet, juist omdat er geen toetsingskader is waarop men dit kan toetsen. 

Zij legt hiermee de uitspraak van de Raad van State feitelijk naast zich neer. Dit kan grote gevolgen hebben voor Beuningen: niet alleen in juridische zin, maar zeker ook voor de gezondheid van onze inwoners. Daar mag je niet mee marchanderen,” aldus Martinus.

Meer berichten