Logo demaasenwaler.nl
Foto: Diana de Leur
ingezonden

Geluid en lucht kwaliteit

  Politiek

Het College van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van de gemeente Beuningen 

19 november 2021 

Geacht College, Collegae, 

Naar aanleiding van vragen van diverse fracties, recente gebeurtenissen, de (vooralsnog incomplete) inventarisatie van ‘vervuilende?’ bedrijven en, niet in de laatste plaats, de publicitaire opwinding over de gezondheidseffecten van milieuvervuiling, het volgende: 

Niemand lijkt ‘in control’ als het gaat om het beheersen van milieuvervuiling. Het onderzoek van Investico, zoals beschreven in de Gelderlander van vrijdag, geeft aan dat de ‘control’ niet alleen bij ons maar overal in Nederland veel te wensen overlaat. In een modern land te gek voor woorden. 

De Gelderlander schrijft elders; “Controlerende instantie ODRN zou haar zaakjes niet op orde hebben”. 

Op dit moment zal Groenlinks de laatste zijn die beweert dat de resultaten van het werk van de ODRN bevredigend zijn, Maar dat betekent mogelijk alleen dat ‘de zaakjes’ van de ODRN tot niet bevredigende resultaten kunnen leiden, niet dat ze niet compleet en competent worden uitgevoerd. 

Misschien zijn de zaakjes, lees de opdrachten, wel het probleem. De ODRN immers is alleen de uitvoeringsorganisatie (opdrachtnemer) waar wij, gemeente, verantwoordelijk opdrachtgever zijn. 

Een deel van de verantwoordelijkheid ligt daarmee bij ons en wij moeten oppassen niet de roetveegpiet bij de ODRN neer te leggen als wij niet zeker zijn dat we zelf onze zaakjes op orde hebben. Daarom wil de fractie van GroenLinks dit onderwerp op de kortst mogelijke termijn agenderen. 

In afwachting van uw reactie, 

Met vriendelijke groet, 

Jaap Bril

Meer berichten