Vince van Ooijen en Frans van Gelder.
Vince van Ooijen en Frans van Gelder. Foto: John van Gelder

Ouder en jonger op 1 en 2 bij CDA West Maas en Waal

Politiek

WEST MAAS EN WAAL - Frans van Gelder (69) uit Altforst voert opnieuw de lijst aan bij het CDA in West Maas en Waal. Opvallend is dat hij, op de nummer twee positie op de lijst, hulp krijgt van de 22-jarige Vince van Ooijen uit Appeltern. Hij is bezig met zijn master Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is hij bestuurslid van stichting Dorpsplatform Mooi Appeltern en stichting Kom naar de Kern in Appeltern.

Waarom wil een 22-jarige student de gemeenteraad in? ‘Ik denk dat het goed is dat er een jonger iemand in de raad komt en ik voel me erg thuis bij het CDA en haar kernwaarden. Daarbij zie ik gewoon grote voordelen in een lokale afdeling van een landelijke partij. Je hebt dan een netwerk om op terug te vallen zoals de provincie’, aldus Vince.

Lokaal

Een landelijke partij achter je hebben staan kan ook nadelig zijn voor de lokale afdeling. Frans van Gelder: ‘Wat er nu landelijk gebeurt bij het CDA zijn we natuurlijk niet blij mee. We hebben ons voorgenomen dat we kijken naar de kernwaarden van het CDA en we leggen de nadruk op het lokale.’
Volgens Van Gelder heeft het CDA in de oppositie met maar één zetel toch van waarde kunnen zijn in de afgelopen vier jaar. ‘Onze dorpshuizen/MFA’s zijn allemaal goed op orde, op Altforst na. Ook hebben we ons beziggehouden met woningbouw initiatieven voor alle dorpen in de raad.’

Kritiek op de coalitie is er ook: ‘De hele kwestie rondom de AVRI verdient geen schoonheidsprijs. De gemeenteraad is gewoon slecht geïnformeerd’, zo stelt Van Gelder. Van Ooijen hoopt ondertussen in zijn dorp Appeltern een grote groep kiezers binnen te halen: ‘Tweehonderd stemmen moet toch lukken!’ Beide heren hopen samen de raad in te kunnen en dus gaan ze voor een verdubbeling naar twee zetels in de nieuwe gemeenteraad.