Logo demaasenwaler.nl
Eric van Ewijk van BN&M tijdens de raadsvergadering afgelopen week.
Eric van Ewijk van BN&M tijdens de raadsvergadering afgelopen week. (Foto: Ger Loeffen)

Marathondebat over windmolens en windturbines

  Politiek

BEUNINGEN - Het duurde ruim vierenhalf uur in de gemeenteraad, maar toen was er een akkoord over één van de meest omstreden plannen van de coalitie van BN&M, CDA en VVD voor windturbines en zonneweides.

Resultaat was dat er een groter gebied onderzocht wordt als het gaat om de plek voor windmolens. In ieder geval moeten die ergens langs de Maas en Waalweg komen (N322) en misschien wel meer richting Druten dan eerder de bedoeling was.

Ook wordt het locatie-onderzoek wat betreft de zonneweides vergroot. Zo wil de gemeenteraad kijken of er op de zandwinplassen Geertjesgolf en Beuningse Plas drijvende zonnepanelen kunnen komen. Een groot deel van de oppositie wilde het oeverwallengebied beschermen tegen de zonnepanelen, maar daarvoor was geen meerderheid.

De vergadering werd voorafgegaan door een aantal insprekers die fel tegen de windturbines ageerden. Volgens Eric Bouwens van de Stichting Tegenwind gaat het de gemeente alleen maar om geld en niet om mensen. Hij sprak van 'gemanipuleerde en schijndemocratische processen' in de Beuningse gemeenteraad. De stichting stuurde in de week voor het debat een brief aan de partij BN&M. Daar stond onder andere: 'Wij zullen het stemgedrag van uw fractie nauwlettend volgen en u mag er op rekenen dat wij dit, zo nodig jarenlang, onder de aandacht van onze achterban en de overige bewoners van Beuningen zullen blijven brengen.' Ook werden er flyers opgehangen die zich richtten tegen de partij en wethouder De Klein.
Uiteindelijk kreeg de coalitie na een urenlang debat en vele schorsingen geen enkele oppositiepartij mee in de plannen, omdat ze volgens raadslid Sijmen Versluijs 'op geen enkele wijze water bij de wijn willen doen, nog geen woordje kon veranderd worden in de plannen.'

De meerderheid moest dus komen van de enkel coalitiepartijen BN&M, VVD en CDA en die kwam er. De volgende stap is een Milieu Effect Rapportage (MER) voor de windmolens. Voor de zomer moet daarover nieuws komen.

Wethouder De Klein toonde zich na afloop van de gemeenteraad tevreden. Op de harde beschuldigingen door de Stichting Tegenwind aan zijn adres wil hij niet ingaan.

Door Patrick Huisman

Meer berichten