Afbeelding
Foto: Aafke Labout

Escaperooms gemeente bleken erg populair

Politiek

DRUTEN - De escaperooms in het gemeentehuis in Druten hebben boven verwachting gedraaid. Dat concludeert Luciën van Riswijk nadat de kamers vier weken in bedrijf geweest zijn. De escaperooms hadden tot doel jongeren meer te betrekken bij de gemeentepolitiek, zeker gezien de op handen zijnde gemeenteraadsverkiezingen. En dat plan is volgens de Drutense burgemeester meer dan geslaagd.

In de afgelopen maand daalden ruim 65 groepen jongeren, van maximaal vijf personen, af naar de kelders van het gemeentehuis om zich te laten opsluiten in 'De Kelder' of 'Het Archief'. Doel was om binnen de gestelde tijd te ontsnappen, iets dat alleen middels samenwerking en creatief en 'out of the box' te denken mogelijk bleek. Alleen dan zouden de gemeenteraadsverkiezingen doorgang kunnen vinden.
Het plan voor een 'politiek getinte' escaperoom komt uit de koker van Van Riswijk zelf. 'Ik wilde al heel lang een escaperoom ontwikkelen met politiek en gemeente als thema. Het was mijn vrouw die met het idee voor de locatie kwam, het gemeentehuis. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen waren voor mij de 'trigger' om het idee ook daadwerkelijk te gaan realiseren. Na het zomerreces heeft een denktank, waarin verschillende discplines vertegenwoordigd waren, het plan verder uitgewerkt. Ook jongeren kregen een rol in dit proces.'

Flinke klus
Vol trots toont Van Riswijk een verlichte maquette die met een fiets aangedreven moet worden, en verkeersborden die, mits in de juiste volgorde opgehangen, een code weergeven. De escaperooms werden continu begeleid door drie mensen; een ICT'er, één van de raadsleden en de griffier, een communicatiemedewerker of Van Riswijk zelf. 'Als je bedenkt dat we in de afgelopen vier weken een kleine 300 jongeren hebben mogen ontvangen, dan is het best druk geweest. Zelf heb ik ongeveer vijfentwintig groepen begeleid. Een flinke klus, maar wel iets dat ongelofelijk veel voldoening gaf. Het was zo leuk om te doen', aldus de burgemeester.
Een derde deel van de groepen wist zich uit één van de kamers te bevrijden. 'Het hielp als je een beetje escaperoom ervaring had', geeft Van Riswijk toe. Het mooiste vond hij de vrijdagavondgroepen, die naderhand vaak gingen stappen. 'Dan kreeg je vijf tot in de puntjes verzorgde meiden binnen, die binnen een paar minuten met een zaklamp onder een tafel lagen te speuren naar aanwijzingen.'

De escaperooms genoten de afgelopen weken behoorlijk wat media aandacht. Of het initiatief een vervolg krijgt sluit Van Riswijk niet uit. Maar waar en op welke manier, dat is van later zorg.

Door Aafke Labout