De zandwinning in Beuningen is een verkiezingsitem in deze gemeente.
De zandwinning in Beuningen is een verkiezingsitem in deze gemeente. Foto: Ger Loeffen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: nog één week te gaan…

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week de laatste aflevering in deze rubriek.

We hebben u via deze rubriek sinds december 2017 meer informatie gegeven over de partijen in de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal, zodat u misschien wel een net iets betere keuze kan maken volgende week in het stemhokje.

Verkiezingsprogramma's
Terugkijkend valt te stellen dat het jammer is dat veel partijen ontzettend veel werk steken in mooie en uitgebreide verkiezingsprogramma's, maar dat het vaak toch weinig verrassende teksten zijn. De ambities reiken hoog, en dat is ook goed, maar zelden wordt duidelijk hóe men de plannen wil verwezenlijken en vooral hoe ze betaald moeten worden.

Tien punten plan
Want zo goed als geen enkele partij wil in verkiezingstijd de lasten verhogen. De vraag is dan hoe al die nieuwe plannen betaald moeten worden. Dat kan alleen door andere dingen te schrappen, en ook dat lees je nergens terug. Het zou verfrissend kunnen zijn als partijen eens een tien punten plan maken van zaken die geld kosten en die ze willen afschaffen, een tip misschien voor 2022.

Verkiezingsitem
Natuurlijk is er desondanks echt wat te kiezen in de regio. Vooral in Beuningen is er de laatste weken een verkiezingsitem ontstaan in de vorm van een affaire rondom het zandtransport. Nijmegen en Beuningen zijn het volstrekt oneens, en dat zou toch nog wel iets van gevolgen kunnen hebben voor de coalitie, maar hoe groot de invloed is valt lastig in te schatten.

In West Maas en Waal is het afwachten hoe goed Sociaal Maas en Waal het zal doen nu er weer een actieve partij is voor Beneden-Leeuwen en in Druten is het afwachten of het CDA weer een zeteltje weet af te snoepen van alle andere lokale partijen.

Ga stemmen
Of u nu stemt uit overtuiging, uit plichtsbesef, om een bekende te ondersteunen of omdat u boos bent. Het maakt niet uit. Belangrijk is dat u 21 maart gaat stemmen. In veel landen mag en kan het niet, dus laat u die kans niet ontnemen.

Door Patrick Huisman