Logo demaasenwaler.nl
Over één toekomstige gemeente zijn de meningen verdeeld.
Over één toekomstige gemeente zijn de meningen verdeeld. (Foto: Ruben Schiks)
Gemeenteraadsverkiezingen maart 2018

Eén gemeente Maas en Waal?

  Politiek

De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week aandacht voor de samenwerking in de regio, vooral bezien vanuit de gemeente West Maas en Waal.

West Maas en Waal werkt samen in het rivierengebied, maar ook met de gemeenten 'aan de andere kant', in Maas en Waal. Druten zou graag zien dat die samenwerking intensiever wordt en dat de twee gemeenten samen met Wijchen zouden fuseren. De partijen die samen de Federatie Dorpslijsten vormen zijn daar fel op tegen. Ook nu staat weer in het verkiezingsprogramma: 'We moeten als kleine, krachtige gemeente zelfstandig blijven, regie voeren en slim samenwerken met regiopartners.'

Coalitiepartij VVD zegt het iets minder krachtig, maar ook zij is niet te porren voor een fusie.

Sterke samenwerking
De oppositiepartij Sociaal Maas en Waal ziet dat heel anders. De partij wil een sterke samenwerking in het land van Maas en Waal en op termijn één gemeente Maas en Waal realiseren.

De SP is ten opzichte van 2014 van mening veranderd. Bij de vorige verkiezingen vonden ze het belangrijk dat West Maas en Waal zelfstandig bleef. Nu zeggen ze: 'Als West Maas en Waal niet als muurbloempje achter wil blijven en niet wil opgaan in allerlei gemeenschappelijke regelingen, lijkt fuseren op termijn haast onontkoombaar. Door vast te houden aan het idee van regiegemeente én tegelijk te willen bezuinigen op kwaliteit en hoeveelheid ambtenaren, ontstaat er een schijnzelfstandigheid, maar is West Maas en Waal in feite met handen en voeten gebonden aan de overige negen gemeentes en commerciële partijen.' Met dat laatste bedoelt de SP de samenwerking met de andere gemeenten in het rivierengebied.

Oppositiepartij CDA is nooit de barricaden opgegaan voor het ene of andere standpunt. Zij staat niet afwijzend tegenover een fusie, maar het moet geen doel op zich zijn.
De verschillende ondernemersverenigingen in de regio zouden wel graag veel meer samenwerking zien tussen Wijchen, Druten en West Maas en Waal. Ze denken daarbij aan één loket voor startende ondernemers en samenwerking op het gebied van toerisme.

Door Patrick Huisman

Meer berichten