Aniek Seelen
Aniek Seelen Foto: Eigen foto

Aniek Seelen fietst op het ritme van de muziek

Mens De jeugd heeft de toekomst

Op zoek naar jeugdige Maas & Walers die op hun eigen wijze invulling geven aan hun toekomst.

DREUMEL - Het eerste dat opvalt bij het binnenlopen van de huiskamer van haar ouderlijk huis in Dreumel is haar schitterende wereldkampioenschapsshirt, die ze afgelopen jaar wist te bemachtigen op het onderdeel 500 meter sprint op de baan.

Dat ze een topper zou worden in paracycling, stond niet in de sterren aangeschreven. Bij haar geboorte op 7 februari 1997 in Bergen op Zoom wordt geconstateerd dat ze cerebrale parese heeft (in goed Nederlands, zo geeft ze aan, ongecontroleerde lichaamsbewegingen door spasme). Vanaf haar zesde woont ze in Dreumel, waar ze de Basisschool bezoekt. Voornamelijk vanwege haar beperking wordt er, als ze 10 jaar oud is, besloten om de volgende jaren de Maartensschool in Nijmegen te bezoeken. Haar middelbare schooltijd volbrengt ze op Werkenrode. Een opleiding tot onderwijsassistent is niet wat ze zoekt, waarna ze de overstap maakt naar de HAN in Nijmegen voor een HBO-opleiding beeldende therapie.

In eerdere jaren heeft ze al diverse sporten beoefend, waaronder voetbal, hockey en judo. Haar jongere broer Jurgen is actief wielrenner. Vaak gaat ze, samen met haar vader, naar zijn wedstrijden. In het begin “had ik hier helemaal niets mee”, als ze echter een keer op een wielrenfiets gaat zitten, gaat de knop helemaal om. Het wielervirus begint te groeien, vooral als ze met een wielerteam van Plurijn de fameuze Mont Ventoux gaat beklimmen. Een paralympische talentendag op Papendal zorgt ervoor dat ze haar studie aanpast. Sportkunde wordt haar nieuwe opleiding.

In 2019 komt voor Aniek, die regelmatig meetraint bij de Batauwers in Tiel, de grote doorbraak. Bij haar eerste buitenlandse wedstrijd in Keulen weet ze meteen een overwinning te boeken. Datzelfde jaar mag ze op het WK in Yorkshire deelnemen. Duizenden toeschouwers, ze noemt het een “gigantisch gekkenhuis” omzomen het parkoers als Aniek en haar tegenstanders op deze zaterdag hun wedstrijd rijden. Een onvergetelijke ervaring.

Haar grootste kwaliteit is haar explosieve sprint. Deze kwaliteit komt goed van pas bij het WK in Parijs. Naast de prachtige wereldtitel wint ze ook nog twee zilveren medailles (op scratch en tijdens het omnium). Ze werkt nu toe naar een volgend hoogtepunt. Haar grote ambitie is een plek te verwerven in het Nederlandse paracyclingteam dat mag deelnemen op de Olympische spelen van 2024.

En hoe zit het dan met het fietsen op ritme zoals in de aanhef is vernoemd?
Tijdens haar trainingen, maar vooral ook de tijdritten die ze rijdt, is muziek nooit ver weg. Haar spotify-lijst bestaat uit de grote rocksterren uit (voornamelijk) de jaren zeventig (denk aan The Eagles, Dire Straits, Led Zeppelin en AC/DC). Bij een tijdrit stampt ze op het ritme van een song die in haar hoofd aanwezig is. Op deze wijze voelt ze de pijn van het monotone harde trappen bijna niet en kan ze in hoog tempo de pedalen hun werk laten doen.

Door René den Biesen