Peter van Dinther.
Peter van Dinther. Foto: Monique Terwiel
Maas en Waalse muzikanten uit de jaren ‘60 en ‘70

Peter van Dinther, muzikale kameleon

Mens

Op zoek naar de verhalen van toen. Muzikanten vertellen over hun muzikaal verleden in de jaren zestig en zeventig.

De wieg van trompettist en dirigent Peter van Dinther stond in Boven-Leeuwen. Hij wordt geboren op 18 februari 1961 in de Molenstraat. Van jongs af aan is duidelijk dat hij interesse heeft in muziek en dat zijn muzikale smaak ontzettend breed is. In zijn jeugdjaren voetbalt hij bij sv DSZ, echter meer en meer wordt duidelijk dat zijn leven zich in de muziek zal gaan afspelen.

Fanfare St. Willibrord
In de laatste jaren op de basisschool wordt zijn talent gezien door Meester Soetekouw. Door hem komt Peter in contact met Fanfare St. Willibrord. Zijn eerste instrument is de bazuin. Alras gaat echter alle aandacht uit naar de trompet. Rond zijn zestiende komt hij terecht in zijn eerste groepje, waarvan ook Ab Vermeulen en trompettist Piet van Ballegooij deel uitmaken. Her en der in de omgeving wordt dan gespeeld op feestjes en partijen.

Reifholzkapelle
In deze periode gaat hij ook in eigen dorp spelen bij de fameuze Reifholzkapelle. Peter herinnert zich nog dat het voor hem even wennen was qua tijdsduur. Van een marsje met de fanfare naar een hele avond ‘toeteren’, dat was echt een ‘hele blaas’. ‘Regelmatig kreeg ik een vriendelijke por in de rug van Jac van de Pol, die met zijn trommel achter mij stond, om me bij de les te houden.’

Het muzikale bloed
Het spelen van verschillende soorten muziek doet Peter besluiten dat hij een carrière wil in de muzikale richting. Vader Arnold is echter (nog) niet overtuigd dat dit een goede toekomst voor zijn zoon zal opleveren. De keuze wordt gemaakt om naar de HEAO te gaan. Het muzikale bloed blijft echter kriebelen. Peter geeft na een jaar aan dat hij een toekomst in de muziek ziet. Na overleg met zijn ouders wordt de keus gemaakt om naar het Conservatorium in Utrecht te gaan.

De wereld rond
Deze keuze maakt hem niet alleen gelukkig, maar blijkt ook de juiste te zijn. Een jarenlange studie brengt hem waar hij naartoe wil. Als trompettist en dirigent reist hij de volgende jaren de wereld rond. Er wordt onder andere gespeeld in Canada, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en bijna geheel Europa. Hij speelt jarenlang in het Radio Filharmonisch Orkest, in moderne muziek ensembles, als sessiemuzikant (hij is bijvoorbeeld te horen op albums van een bekende groep als Kayak of hij speelt mee tijdens optredens van Volumia) en tevens staat hij op het podium van het Northsea Jazz-festival.

Signaal Taptoe
Velen kennen hem van zijn carrière bij de Marinierskapel (van 1988 tot en met 2012). Jarenlang is hij te zien en natuurlijk vooral te horen tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Het is indrukwekkend om hem het Signaal Taptoe te horen spelen. Velen leven in de veronderstelling dat hij The Last Post speelt, zo geeft hij aan. Dit is dus echter niet het geval. Hij mag het Signaal Taptoe ook spelen tijdens het overlijden van Prins Bernhard.

Maas en Waal
Een lang leven in de muziek heeft hem doen belanden in Bilthoven, waar hij samen woont met zijn huidige vrouw Barbara. Op 1 april dit jaar zijn ze, begeleid door een flink pak sneeuw, getrouwd. Maas en Waal zit nog steeds in zijn hart. Meer dan regelmatig is hij in onze regio te vinden om zijn moeder Thea en broer Noud en zijn gezin te bezoeken.
Afgelopen zomer heeft hij met zijn gezin nog een fantastische dag in Boven-Leeuwen beleefd. Zijn vijf kinderen én aanhang waren deelnemer aan de Survivalrun.
Deze fantastische dag, in zijn geboortedorp, gaan ze met z’n allen volgend jaar herhalen.

Door René den Biesen

Peter van Dinther.