Logo demaasenwaler.nl
Beeld van een spoorwegovergang.
Beeld van een spoorwegovergang. (Foto: Pixabay)

Verkort de wachttijd bij spoorwegovergang Hoefsestraat

  Ingezonden

Kernachtig Wijchen vindt de lange wachttijden bij de spoorwegovergang Hoefsestraat niet acceptabel. Ze veroorzaken veel irritatie en ook gevaarlijke situaties.

ProRail past in Nederland technieken toe om de wachttijd te verminderen. In 2016 werd aangekondigd dat Wijchen in aanmerking komt voor deze techniek. Inmiddels is het 2022 en is er nog niks toegepast. Kernachtig Wijchen ziet graag dat ProRail werk maakt van het plaatsen van dit systeem en vraagt het College naar de huidige stand van zaken.  
Bij de spoorwegovergang Hoefsestraat lijkt het soms alsof de spoorbomen langer dicht dan open zijn. Dit brengt geregeld gevaarlijke situaties met zich mee. Tim Klinkhamer van Kernachtig Wijchen: ‘Regelmatig zie je fietsers of voetgangers snel langs de dichte spoorbomen schieten, levensgevaarlijk! Dit komt omdat men voor dichte spoorbomen staat te wachten voor een vertrekkende trein op het naastgelegen station. Tegelijkertijd ziet men dat deze trein nog geen aanstalten maakt om te vertrekken. Ik kan me voorstellen dat dat erg frustrerend is.’ 
ProRail plaatst bij stations zoals in Wijchen, waar een overweg pal naast een station ligt, een systeem waardoor de wachttijd voor die overweg verkort wordt. Spoorbomen zijn dan niet langer dicht dan strikt noodzakelijk. In 2016 werd de gemeenteraad geïnformeerd dat Wijchen in aanmerking komt voor dit systeem. In 2018 kregen de raad te horen dat het systeem in 2020 geplaatst zou worden. Vervolgens kwam in 2020 het bericht dat plaatsing voorlopig uitgesteld werd. ‘Het wordt echt tijd dat het systeem in Wijchen wordt aangelegd,’ aldus Tim Klinkhamer namens de fractie van Kernachtig Wijchen. Tim wil weten wat de huidige status is en stelt daarom tijdens de raadvergadering de volgende vragen aan het college: Wanneer kunnen we de het systeem in Wijchen verwachten? En wat kan het college doen om plaatsing te bespoedigen?

Tim Klinkhamer

Kernachtig Wijchen

Meer berichten