Afbeelding
Foto: GER LOEFFEN

Beuningen heeft vertrouwen in realiseren windpark

Ingezonden

Beuningen heeft vertrouwen in realiseren windpark dankzij Beuningse norm; plannen opnieuw naar de gemeenteraad

BEUNINGEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen wil de plannen voor het realiseren van een windpark in Beuningen opnieuw bespreken met de gemeenteraad. Met een eigen lokale norm voor slagschaduw, geluid en veiligheid heeft het college er vertrouwen in het Windpark voldoet aan de landelijke milieunormen. Het college wil de plannen bespreken in de gemeenteraadsvergadering van 23 november.

Op 30 juni deed de Raad van State een uitspraak over de verantwoording van milieunormen voor toekomstige windturbines in Nederland. Deze normen zeggen bijvoorbeeld hoeveel geluid een windturbine maximaal mag produceren of hoeveel slagschaduw er maximaal op mag treden. Deze uitspraak had gevolgen voor de besluitvorming rondom Windpark Beuningen. In de raadsvergadering van 5 juli jl. zou hierover worden besloten, maar dit besluit werd op advies van college van B&Wuitgesteld om de uitspraak van de Raad van State te kunnen bestuderen. 

Uitleg uitspraak Raad van State
In de bovengenoemde uitspraak gaf de Raad van State aan dat er een stap ontbrak in het tot stand komen van de landelijk geldende milieunormen voor windturbines. De kern van de uitspraak richt zich op onderdelen van de Milieuwetgeving die betrekking hebben op windturbines. Daarvan zei de RvS dat de totstandkoming van de normen die daarin zijn vastgelegd op een andere manier had moetengebeuren. Er had een zogenaamde plan MER (milieueffectrapport*) uitgevoerd moeten worden. Omdat dat niet is gedaan, is door de Raad van State bepaald dat die normen voor alle toekomstige windparken niet meer gebruikt mogen worden.

Ruimte voor lokale milieunormen
Wel gaf de Raad van State ruimte aan lokale overheden om eigen milieunormen op te stellen en dat een gemeenteraad niet verplicht is om zich te houden aan de landelijke normen. Als deze eigen normen maar goed gemotiveerd en actueel zijn, en van toepassing zijn op de lokale situatie. Het gaat om normen voor slagschaduw*, geluid en externe veiligheid (bijvoorbeeld de afstand tot ondergrondse hoofd gasleidingen).

Beuningse Norm
De gemeente deed de afgelopen maanden onderzoek naar wat deze uitspraak van de Raad van State betekende voor de plannen van Windpark Beuningen. Na enkele aanpassingen verzoekt het college van B&W nu de gemeenteraad om tijdens de raadsvergadering op 23 november de plannen voor Windpark Beuningen te bespreken en een beslissing te nemen.

Wat betekent dat in Beuningen?
- Slagschaduw*: voor slagschaduw geldt al een eigen 0-norm, deze is strenger dan de landelijke norm. In Beuningen is bepaald dat er geen slagschaduw van windturbines op woningen mag vallen.
- Geluid: Voor geluid van Windpark Beuningen geldt dat de norm op hoofdlijn niet wordt gewijzigd.
- Externe veiligheid: Voor externe veiligheid van Windpark Beuningen geldt dat de norm op hoofdlijn niet wordt gewijzigd.

Piet de Klein, wethouder duurzaamheid, wonen, openbare ruimte en sport: “Het college van vindt het verantwoord om de raad een besluit te laten nemen over het bestemmingsplan Windpark Beuningen zoals het binnenkort aan hen wordt aangeboden. Het milieueffectrapport (m.e.r.) toonde namelijk al aan dat de geplande locatie milieutechnisch verantwoord en logisch is. Dat werd bevestigd door de onafhankelijke commissie m.e.r. Voor de nu eigen toegepaste normen is een nieuwe, actuele en goed gemotiveerde onderbouwing opgesteld, die van toepassing is op de lokale situatie in Beuningen. Door de raad een besluit te laten nemen krijgen onze inwoners de duidelijkheid over Windpark Beuningen die ze verdienen.”

Wat is nieuw
Op dit moment wordt er gewerkt aan het afronden van de eigen Beuningse norm met een nieuwe lokale en actuele onderbouwing. Deze nieuwe documenten worden samen met het gewijzigde bestemmingsplan voorgelegd aan de gemeenteraad. De planning is dat de gemeenteraad op 23november een besluit neemt over het bestemmingsplan van Windpark Beuningen. Dan wordt dus duidelijk of de raad instemt met de komst van het windpark.

Op naar een energieneutraal Beuningen in 2040
De gemeente Beuningen wil in 2040 energieneutraal zijn. We wekken dan net zo veel duurzame energie op als in de hele gemeente wordt gebruikt. De gemeente werkt samen met inwoners, bedrijven en professionals aan verschillende activiteiten aan een energieneutraal Beuningen in 2040. De ecowijk is één van de activiteiten. Meer informatie leest u op de website van energiek.beuningen.nl.