Geen geld voor vervoer per as

Ingezonden

In het raadsvoorstel van 20 februari 2018 schermt het college van Burgemeester en Wethouders van Beuningen met toezeggingen van bijdragen voor het vervoer per as (vrachtwagen) van het Beuningse zand door de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. De VVD-fractie van Beuningen twijfelde aan de geloofwaardigheid over de gedane toezeggingen. Na dat Nijmegen haar standpunt kenbaar had gemaakt, geen geld, bleef de vraag open staan wat doet de provincie Gelderland.

Met de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland vroeg de VVD om duidelijkheid:

1e. is er vanuit Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland contact geweest met het bestuur van gemeente Beuningen over een bijdrage vanuit de provincie van circa €1,3 miljoen voor de zandwinning, dit conform het raadsvoorstel zoals aan de raad van Beuningen is voorgelegd?

2e. Wat was de reactie van Gedeputeerde Staten op dit voorstel en hoe heeft terugkoppeling plaatsgevonden?

Op 14 maart heeft Gedeputeerde Staten geantwoord richting de gemeente Beuningen met het verzoek dit schrijven ter hand te stellen aan de VVD.

Uit dit schrijven blijkt dat voor vervoer per as absoluut geen geld beschikbaar wordt gesteld.

De VVD neemt het college van Beuningen kwalijk dat zij in haar communicatie uiterst onzorgvuldig is geweest en blijk heeft gegeven niet in de regierol te zitten. De uitspraak van zowel Nijmegen als de provincie leiden tot onaanvaardbare financiële risico's voor onze gemeente en heeft de politieke geloofwaardigheid van dit college ernstig ondermijnd.

Om het tij mogelijk nog ten positieve te kunnen keren, roept de VVD het college van Beuningen nogmaals op om de regie voortvarend ter hand te nemen, de communicatie te optimaliseren en weg te blijven van softe afspraken. Constructief overleg met alle betrokken partijen kan en moet bijdragen tot een voor eenieder aanvaardbare oplossing.

Henk Plaizier, factievoorzitter VVD Beuningen