Logo demaasenwaler.nl
Foto: Reinier Jansen
fotoverslag

Bijzonder: agave in bloei

  Human Interest

DRUTEN - De Drutense Hans van Biemen kan zijn geluk niet op; zijn agaveplant staat in bloei. En dat is een bijzonder verschijnsel; de plant bloeit namelijk slechts eenmaal in zijn leven.

Er bestaan vele soorten agaven, waarvan de meeste van nature in Mexico voorkomen. Hans heeft zijn plant, met de volledige naam agave utahensis ssp. kaibabensis, al ruim twintig jaar. ’s Winters staat de plant in de kas, zomers in de achtertuin. Een paar weken geleden ontdekte de plantenliefhebber dat er een stengel uit de plant groeide. Deze kan wel enkele meters lang worden. Pas als de stengel is uitgegroeid, zullen er bloemen verschijnen. Hier wacht Hans met smart op. ‘De enige keer dat ik eerder een bloeiende agave heb gezien was in Amerika, jaren geleden. Ik vind het fantastisch dat ik dit zeldzame moment nu ook bij mijn eigen agave mag meemaken.’ Wat hij heeft gedaan om de plant zover te krijgen? ‘Geduld hebben’, zegt hij lachend. ‘Je kunt er niks van zeggen wanneer een agave gaat bloeien. Wellicht dat de warme zomers van de afgelopen jaren iets hebben bijgedragen aan het tempo.’

De bloei van de plant is overigens zowel bijzonder als tragisch tegelijk; na de bloei sterft de agave af. Hans heeft al wel enkele uitlopers weten op te potten. Zij zullen straks nieuwe planten vormen.

Meer berichten