Logo demaasenwaler.nl
<p>Dick aan het werk in de moestuin.</p>

Dick aan het werk in de moestuin.

(Foto: privé archief)

Van gemeenteperkje tot moestuin

  Human Interest

BOVEN-LEEUWEN - Wie de Beukenstraat in Boven-Leeuwen in komt rijden, en het gemeenteplantsoen ziet, moet vaak een keertje extra kijken. In het perk staan geen planten en struiken, maar suikermaïs, boontjes, sla en tomaten. Buurtbewoner Dick maakte van het plantsoen een moestuintje, waarmee hij vijf gezinnen kan onderhouden met groente.

De 72-jarige Dick woont al 40 jaar in Boven-Leeuwen. Hij heeft een enorme passie voor tuinieren, en wilde daar graag iets mee doen. ‘In Malden heb ik een tuin van 100m2 waar ik onder andere mijn eigen groente kweek. Daar geniet ik ontzettend van. Toen er tegenover mijn huis in Boven-Leeuwen een perkje van de gemeente braak lag, vanwege het opleveren van de huurwoningen, kwam er een idee in mij op. Ik heb de gemeente benaderd met de vraag of ik op dit stukje grond enkele groenten mocht telen. Daar kreeg ik geen reactie op’, aldus Dick.

Collectieve moestuin
Ondertussen is het perkje een collectieve moestuin geworden. Dick poot en plant de groente en de gehele buurt mag ervan eten en genieten: ‘Ik houd zelf graag de tuin bij, maar vind het erg fijn dat meerdere gezinnen van de opbrengst kunnen eten. We eten er met vijf gezinnen van. Voor de kinderen is het bovendien een leuke manier om te leren waar groenten vandaan komen, en hoe ze groeien.’
Dick hoopt dat hij komend jaar het perkje kan behouden en daarmee verschillende gezinnen mag voorzien van groente.

‘Ik weet al precies hoe ik het aan ga pakken, waar welke groente komt te staan en wanneer ik de grond moet bemesten. Het zou zonde zijn als zo’n collectieve tuin voor de buurt wordt vervangen door gemeentestruiken. Ik onderhoud de tuin en vul verschillende monden in de buurt. Hoe mooi wil je het hebben’, besluit hij.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten