Logo demaasenwaler.nl
<p>Joset van Dinteren.</p>

Joset van Dinteren.

(Foto: Ger Loeffen)

From Beuningen with love

  Human Interest

BEUNINGEN - Sinds half maart zijn veel inwoners van deze regio drukdoende met het sparen van fotostickers voor het grote Vierdaagse Verzamelalbum. 

Het fotoalbum is een initiatief van de organisatie van de Vierdaagse en een aantal Jumbo supermarken in Beuningen, Winssen, Bemmel, Elst en Nijmegen; etappeplaatsen van de Vierdaagse. Klanten van de deelnemende Jumbo-filialen kunnen sinds half maart sparen voor in totaal 320 plaatjes die in het album geplakt kunnen worden. Bij aankoop van iedere 10 euro aan boodschappen ontvangt de klant een setje met vier stickers met foto’s. Het verzamelalbum is bij de deelnemende winkels gratis verkrijgbaar.

Levendige handel
Er is inmiddels een levendige ruilhandel van plaatjes ontstaan. In het begin gaat het natuurlijk snel, maar naarmate het boek voller wordt is het moeilijker net die ontbrekende plaatjes te bemachtigen. App-groepen worden aangemaakt en ook social media worden ingezet om fotoplaatjes te ruilen.

Grootmoeders Keukenmuseum
Een van de verzamelaars is Joset van Dinteren uit Beuningen. En niet alleen omdat zij de Vierdaagse een prachtig evenement vindt. Joset heeft een doel. Zij is namelijk beheerder van het Grootmoeders Keukenmuseum in de bekende Kruittoren in het Kronenburgerpark in Nijmegen. In 2018 heropende zij het museum nadat het tien jaar was gesloten. Het museum trekt vooral in Vierdaagsetijd veel buitenlandse bezoekers. En zo kwam Joset op het idee zoveel mogelijk plaatjes te verzamelen om zoveel mogelijk albums vol te plakken.

‘Ik probeer ongeveer tien boeken vol te krijgen’, vertelt Joset. ‘Als de Vierdaagse volgend jaar weer wordt gehouden wil ik die boeken cadeau geven aan een aantal bezoekers van het museum. De meeste bezoekers zijn ouderen, en ook de Vierdaagselopers zijn vaak niet de jongsten meer. De oudste loper die het museum bezocht was 86 jaar. Vooral de oudere Vierdaagselopers uit het buitenland vinden mijn museum prachtig. Bij sommigen komen mooie herinneringen naar boven als ze hier zijn. Dan schenk ik een kopje thee met een stukje zelfgebakken appeltaart erbij. Bij het boek krijgen ze ook een kaart met de tekst: Gift from the heart of the people of Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. Dan hebben ze een mooi aandenken.’

Plaatjes over?
Wil je Joset van Dinteren helpen de tien albums vol te krijgen? Stop je plaatjes in een envelop en doe deze in de brievenbus van Joset aan de Krommehoekstraat 6 in Beuningen. Joset kan de plaatjes ook komen ophalen. Stuur dan je naam en adres door per mail, via jovadico@hotmail.com..

Door Ger Loeffen

Meer berichten