Susan Sengers.
Susan Sengers. Foto: Ger Loeffen

De Maas & Waler dat ben ik: Susan Sengers

Mens De Maas&Waler dat ben ik

In de rubriek ‘de Maas & Waler dat ben ik’ maken we kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier? Het resultaat, een inkijkje in het leven van, al dan niet geboren en getogen, Maas en Walers, geïllustreerd met een karakteristiek portret.


Naam:                Susan Sengers
Leeftijd:                25 jaar
Woonplaats:        Beuningen

Het kleurrijke leven van de 25-jarige Susan Sengers uit Beuningen bestaat vooral uit het maken van illustraties voor bedrijven en particulieren. Mode, horloges, sieraden, portretten van dieren en personen, alles sprankelt wat Susan tevoorschijn tovert met haar tekenkunst. Haar tekenstijl is het beste te omschrijven als fris, modern, levendig en realistisch in aansprekende kleuren.

Susan vindt het heerlijk om mensen blij te maken met haar tekeningen en haar droom is dat haar illustraties te zien zijn in magazines en op websites en dat zij prachtige samenwerkingen aan mag gaan met wie dan ook. De eerste stappen heeft Susan dan ook na haar afstuderen gezet met haar bedrijf madamesketch.com; ze tekent nu onder andere voor een sieradenmerk uit Nederland en een horlogemerk uit Londen.

Kunst en mode

Susan vertelt: ‘Op jonge leeftijd had ik al een fascinatie voor kunst en mode. Ik kwam in aanraking met tekenen en het ontwerpen van mode. Dat sprak mij zo aan dat ik de mbo-opleiding Fashion & Design in ’s-Hertogenbosch ben gaan doen. Hier heb ik onwijs veel mogen leren over mode, design en mezelf. Toch bleek het echte ontwerpen van kleding en het maken daarvan niet te zijn wat ik mijn verdere werkende carrière wilde gaan doen. Daarom ben ik na afronding van deze opleiding verder gaan studeren aan de TMO Fashion Business School in Doorn. Daar leerde ik de zakelijke kant achter de mode; de marketing, de organisatie en de financiën. Begin februari 2020 studeerde ik daar af.’

Parijs, dé modestad

Voor haar stage heeft Susan twee keer een langere periode in dé modestad van Europa gewerkt en gewoond: Parijs. ‘En ook al is het maar vier uur reizen met de TGV en dus niet zo heel ver van huis, het is een compleet andere wereld dan Beuningen’, zegt Susan lachend. ‘Daar heb ik een fantastische tijd gehad en het is me heel goed bevallen. Parijs heeft mij veel gebracht, niet alleen op het gebied van werk en de andere taal, maar zeker ook qua persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk ben ik daar gegroeid, omdat ik daar op mezelf was aangewezen: “ga het nu maar zelf uitzoeken”. Ik ben volwassen geworden en ik ben erachter gekomen wat ik vooral niet wil en wat ik juist wél wil.’

Madame.Sketch

En dat is dus illustreren met haar bedrijf Madame.Sketch. Voor haar aansprekende tekeningen maakt Susan gebruik van een combinatie van potlood, kleurpotloden, fineliners en promarkers.
‘Vaak geven mensen mijn tekening als cadeau aan iemand. De ontvanger vindt de tekening meestal heel persoonlijk en mooi en zegt dan “deze krijgt een speciaal plekje in mijn huis”. Ik stop er al mijn liefde in en dan is het voor mij supergaaf om te horen dat iemand er zo blij mee is. Dat is speciaal voor mij.

Naast het maken van portretten en het tekenen van mode, vind ik het momenteel ook erg leuk om modeaccessoires zoals horloges te tekenen. Die zijn supergedetailleerd en dat tekent heel lekker. Erg leuk om te doen.’

Hockeyclub

Susan maakt dus heel wat uurtjes achter de tekentafel, maar ook is zij regelmatig te vinden op het hockeyveld van Beuningen. Al jaren is zij lid van de plaatselijke hockeyclub MHC Beuningen. Ze kent de meiden goed, een fijn vast clubje en dit zou zij niet zomaar ergens voor opgeven.

Beuningen

‘Verschillende periodes heb ik in Parijs gewoond’, vertelt Susan, ‘en dat is natuurlijk iets heel anders. Maar ik vind het heerlijk om weer hier te zijn. Beuningen voelt altijd als thuiskomen. Als ik de hond ga uitlaten, voelt het allemaal zo vertrouwd. Daarom kom ik hier graag terug. Als toevoeging zou ik graag in Beuningen een horeca-achtig plein willen hebben, zoals in Wijchen. Met allerlei terrasjes, kroegen en restaurants bij elkaar. Als dat er zou komen, zou ik dat superfijn vinden. Daarvoor ga ik meestal naar Nijmegen (als dat straks weer kan). Waar en hoe dat plein er moet komen in Beuningen, dat weet ik niet, maar ik mis zoiets wel een beetje, zodat Beuningen iets meer gaat bruisen, net zoals Parijs’, besluit Susan.

Door Anne-Bregtje Schelfhout