Gezellig samen koken in 't Trefpunt in Deest.
Gezellig samen koken in 't Trefpunt in Deest. Foto: John van Gelder

Samen koken tegen eenzaamheid

Mens

DEEST – Omdat het belangrijk is dat mensen elkaar blijven ontmoeten, juist in deze tijd, is er een nieuw project gestart om eenzaamheid onder de inwoners tegen te gaan, namelijk Samen koken en meer in ‘t Trefpunt in Deest. Het idee erachter is om mensen uit Deest die alleenstaand zijn bij elkaar te brengen door samen gezond te koken en te eten.

Het project is een burgerinitiatief van inwoners uit Deest en wordt ondersteund door ’t Trefpunt, Maas en Waal in Beweging en welzijnsorganisatie MeerVoormekaar.

Nicole Moorman, projectleider Maas en Waal in Beweging en Mariëlle van Swaay van MeerVoormekaar vertellen: ‘We signaleren eenzaamheid onder inwoners en we merken dat er behoefte is aan gezelligheid en ontmoeting. Het kookproject kan hier een rol in spelen. Het is een initiatief waarbij mensen in een kleine groep van maximaal zes personen met elkaar onder begeleiding van een (hobby) kok een gezonde maaltijd koken voor in totaal twaalf personen. Oud-Hollandse gerechten staan op het menu, waarvan de ingrediënten vers van het land komen, zoals pompoensoep en hangop. De deelnemers kunnen ook zelf recepten aanleveren.’ Vorige week woensdag vond de try-out plaats die goed is verlopen, de mensen voelden zich welkom. Dat bleek onder andere uit wat uitspraken van deelnemers: ‘Super, zo gezellig’; ‘Wat een heerlijke soep! Kan ik een litertje meenemen?’ Nicole: ‘Samen eten is gewoon gezellig. We hopen dat het aantal mensen dat mee wil koken zal toenemen en dat de mensen de recepten thuis gaan uitproberen.’

Deelname is zonder verplichtingen, want je kunt je per keer vooraf inschrijven via Ria van der Velden (j.velden14@upcmail.nl, tel. 0487-51 54 35) of via info@trefpuntdeest.nl. De kosten zijn 10 euro per persoon per keer, inclusief koffie of thee en een consumptie. Het koken is van 14.30 tot 17.30 uur, met een pauze. Mensen die alleen willen mee-eten, maximaal zes, zijn welkom vanaf 17.30 uur tegen betaling van 10 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening. De eerstvolgende Samen koken en meer vindt plaats op 23 september en daarna op 28 oktober.

Neem voor meer informatie over het kookproject in andere dorpen contact op met Nicole Moorman (info@bendefit.nu, tel. 06-33 63 81 24) of Mariëlle van Swaay (m.vanswaay@meervoormekaar.nl, tel. 06-17 86 05 76).