Logo demaasenwaler.nl
Foto: Koen Verheijden
Foto: Koen Verheijden (Foto: Koen Verheijden)

Nieuwe woonvorm voor bewoners met beperking

  Human Interest

BENEDEN-LEEUWEN – Een veilige en fijne woonplek voor hun oudste broer Joost, dat is de missie van de drie zussen, Charlotte, Fraukje en Liza Veens. Ze vormen het bestuur van Stichting 'STRANG de woonvorm'. Deze woonvorm zal aan veertien bewoners met een beperking woongelegenheid, zorg en geborgenheid bieden vanaf februari 2020.

Joost heeft het syndroom van Down en zijn drie zussen willen het beste voor hem. Ze zochten al langere tijd naar een geschikte woon-zorgplek waardoor hun ouders echt werden ontzorgd en waar voor Joost voldoende aandacht voor eigen regie was. Ze grepen de kans, die de nieuwe eigenaar van het pand aan de Pastoor Jansstraat hen bood, met zes handen aan. Het huurcontract is getekend en het pand wordt omgebouwd tot veertien eenpersoonsappartementen en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor mensen met een beperking. Stichting STRANG de woonvorm huurt en exploiteert het pand.

Er zijn momenteel acht bewoners afkomstig uit Maas en Waal en Tiel tussen de 20 en 54 jaar. Dit betekent dat er nog ruimte is voor zes andere personen. Voorwaarde is dat iemand een PGB heeft. 'Het is hartverwarmend om te zien hoe toegewijd de families zijn. Behalve ouders, broers en zussen, zijn er zelfs neven en zwagers erg betrokken bij het wel en wee van hun familieleden', vertelt Liza. 'We zorgen ervoor dat familie, familie kan blijven', vult Fraukje aan. 'We willen tevens dat de bewoners zich betrokken gaan voelen bij de gemeenschap van Beneden-Leeuwen en in staat gesteld worden om aan activiteiten mee te doen', vertelt Liza. Hierin ligt een belangrijke taak voor de medewerkers.'
Er wordt 24-uurs zorg geboden bij STRANG de woonvorm. De stichting houdt de regie en koopt zorg in bij een zorgaanbieder, die het personeel werft en betrokken is bij de eerste selectie. Tijdens een van de drie bijeenkomsten die toekomstige bewoners binnenkort al zullen hebben, zal er een gezamenlijke activiteit voor bewoners en geselecteerde sollicitanten zijn. Aan de hand van vooraf vastgestelde criteria wordt tijdens deze activiteit gekeken wie het meest klikt met de toekomstige bewoners.

Kijk voor meer informatie op: www.strangdewoonvorm.nl.

Door Elly Hagen

Meer berichten