V.l.n.r. Ruben Schiks, Joris Bos, Harry Jol, Paul van Rossum en Niels Gijsbers.
V.l.n.r. Ruben Schiks, Joris Bos, Harry Jol, Paul van Rossum en Niels Gijsbers. Foto: John van Gelder

Hemelvaartweekend in het teken van eerste editie Veerdamfestival

Mens

DRUTEN - Op Hemelvaartsdag, 30 mei, start de eerste editie van het Veerdamfestival in Druten. Een vierdaags festival, ter gelegenheid van de opening van de heringerichte Veerdam. Goed eten en verrassend vermaak in een unieke ambiance aan de Waal, zo laat het festival, dat volgens de organisatoren een knus en intiem karakter krijgt, zich het beste omschrijven.

Het Veerdamfestival is een initiatief van de stichting die de plannen voor de vernieuwde Veerdam realiseerde. 'Wat voor ons vaststond was dat er een festival moest komen, om inwoners van Maas en Waal voor het eerst met de nieuwe pleisterplaats kennis te kunnen laten maken', legt voorzitter Harry Jol uit. De stichting haakte Ruben Schiks aan voor de organisatie, die op zijn beurt Joris Bos uitnodigde om het team te versterken. Paul van Rossum van Aan Dek, één van de horecagelegenheden op het schip, Niels Gijsbers van D'n Bogerd uit Druten en Huub Tromp van Gasterij de Arend Catering uit Winssen stapten in als lokale horecaondernemers. 'Zo werd ons plan al snel een gezamenlijke ambitie', aldus Jol.

Tuinfeest met vrienden
'We willen dat het Veerdamfestival voelt als een tuinfeest met vrienden', legt Schiks uit. 'In dit geval in de collectieve achtertuin van Druten, ofwel de Veerdam. Het festival is daarom gratis te bezoeken en de sfeer zal ongedwongen zijn. Een laagje zand, natuurlijke decoratie, foodtrucks, loungekussens en een festivalbar met (speciaal)bieren en cocktails vormen de belangrijkste ingrediënten voor die beoogde sfeer.'

Lokale bands en dj's
'Vergeet daarbij de optredens van lokale bands en dj's niet', vult Bos aan. 'Gedurende de vier dagen zijn er namelijk optredens van bands uit alle hoeken van onze streek. Zo is er onder andere muziek van Blue Bayou, Banda Exota, Undertheroof, Yeeehaa, Stennes en Echo Empire, en staan dj's Martin Hermens en Edwin Meeuwsen achter de draaitafels.'

Festivalmenukaart
De festivalmenukaart is bovendien geschikt voor elk moment van de dag. Zo kan men 's middags heerlijk lunchen of genieten van ijsrolletjes, die à la minute op een plaat worden bereid, terwijl 's avonds onder andere verse frites en flammkuchen geserveerd worden. Huub Tromp kijkt uit naar het festival. 'Onze koks zullen bezoekers onder meer verrassen met lekkere burgers van de kamado barbecue en chickenwings.'