Logo demaasenwaler.nl
De lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur naar Druten brengen.
De lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur naar Druten brengen. (Foto: Jan de Kleijn)

Herdenk en vier: wij geven de vrijheid door

  Human Interest

WAGENINGEN/DRUTEN - De voorzitter van de Stichting Bevrijdingsvuur Druten, Patty de Kleijn, kreeg het van haar veteraan-vader met de paplepel ingegeven: 'Je hoort de oorlogsdoden te herdenken en de bevrijding te vieren. Toen vader Theo in 2009 aan zijn dochter, tevens hardlooptrainster, vroeg of ze met een groepje van haar lopers in Wageningen het bevrijdingsvuur wilde ophalen en naar Beuningen wilde brengen was het besluit snel genomen: 'Natuurlijk!'

Patty stopte in 2010 in Beuningen en begon in Druten haar bedrijfje 'Motion for you'. Zij geeft hardloop-, wandel- en spinninglessen. Het stak haar dat ieder jaar zo'n 2.000 gemeenten op 4 en 5 mei in Wageningen het Bevrijdingsvuur gingen halen en naar hun eigen dorp/stad brachten. 'Uit onze directe omgeving waren dat bijvoorbeeld Beuningen en West Maas en Waal. Ik vond dat Druten eigenlijk niet achter kon blijven. En zo is het gekomen', zegt ze met een grote glimlach.

Dan is hier een oud spreekwoord wel van toepassing: Wie dicht bij het vuur zit, warmt zich het best. Patty had veel organisatorische ervaring met de vuurloop opgedaan in Beuningen, en voldoende lopers had ze met cursisten van haar bedrijf in Druten ook zo geregeld.
De eerste editie sloeg aan. Patty: 'We merkten meteen dat het gewaardeerd en breed gedragen werd. Het vroeg gewoon om herhaling.' Op 4 mei gaan vrijwilligers en hardlopers wederom met auto's en busjes naar Wageningen. Iedereen die mee wilde lopen, kon zich melden.

Niet alle lopers rennen de hele afstand Wageningen-Druten (33 kilometer). Sommigen lopen een kleiner deel. 's Nachts, als ze de toorts mogen aanmaken, starten ze. Om een uur of vijf, half zes zijn ze Druten. Na een ontbijtje, even rusten en opfrissen gaan ze naar het 4 mei-monument bij Boldershof. Vervolgens gaat een stoet via de Hogestraat naar het gemeentehuis, waar wordt gevierd. Samen met haar medebestuurders Chantal, Nienke en Gerard is er een leuk programma gemaakt: Stoottroepers brengen samen met een groep Pipers/drummers en historische militaire voertuigen het bevrijdingsvuur naar het gemeentehuis. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld houdt een toespraak, de vlaggen worden gehesen. Ter afsluiting is er een hapje en een drankje. Natuurlijk zijn er spelletjes voor kinderen.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten