Afbeelding
Foto: Evert van Heck

Verdienstelijke Bommelaer 2018 – Antoon Loderus

Mens

Jaren geleden heeft Carnavalsvereniging De Bommelaers de eretitel Verdienstelijk Bommelaer in het leven geroepen. Deze titel, en de daarbij behorende Bommelaward, wordt uitgereikt aan een persoon of personen die zich op een goede en positieve manier verdienstelijk maken voor de Hanzestad Maasbommel.

De Bommelaward die win je niet, die verdien je. De eretitel Verdienstelijk Bommelaer wordt dan ook niet ieder jaar toegekend, maar alleen wanneer er een geschikte kandidaat is voor deze prijs.

De Verdienstelijke Bommelaer wordt traditioneel bekendgemaakt tijdens de Prinsonthulling-avond in november. Dit jaar heeft CV De Bommelaers deze eretitel gegeven aan Antoon Loderus, ook wel bekend in Maasbommel als 'de krantenboer'.

Antoon Loderus is een echte Maasbommelse autochtoon. Ook wel bekend onder de naam 'Antoon van Gijs van Antone'. Hij is een bekende dorpsfiguur, die overal en altijd zijn gezicht laat zien op feestjes en partijen. Nooit te beroerd om hand- en spandiensten te verrichten als daarom gevraagd wordt en om gunsten te verlenen aan maatschappelijke organisaties, zoals het rondbrengen van folders voor Maasbommelse verenigingen en de crèche.

Hij heeft zijn sporen behoorlijk achtergelaten in Maasbommel en dan voornamelijk op het voetbalveld en de straten van het Bommeldurp, maar ook in de rest van de gemeente West Maas en Waal is Antoon veel gekend en bemind.

Iedereen kent Antoon als de man die ergens in de straat zijn brommer parkeerde en dan vervolgens met een pak kranten door de tuinen rende om die kranten huis aan huis in de bus te mikken. Dat deed hij tevens om conditie op te doen voor het voetbal. Wel waren er onder de bewoners mensen die niet gediend waren van dat lopen door de tuin, er waren zelfs mensen die struikeldraden spanden. Maar zo leerde hij natuurlijk ook hoger opspringen en dat was weer gemakkelijk bij volleybalvereniging Time Out, waar hij ook enkele jaren speelde als recreant.

Antoon heeft in zijn tijd als krantenbezorger van De Gelderlander naar eigen zeggen wel 6 Zundapps versleten. Iedereen dacht dat hij altijd op dezelfde Zundapp reed, maar Herman van Lent uit Altforst was zijn hofleverancier van de gemotoriseerde voertuigen. Tegenwoordig rijdt hij op antieke Zundapps.

Het bezorgen van kranten was eigenlijk een bijbaantje bij zijn beroep als veehouder, maar al gauw was het niet meer te combineren.

Een kleine berekening leert dat Antoon tussen 1973 en 2003 ongeveer 3,1 miljoen Gelderlanders heeft bezorgd en vanaf 1990 tot heden ruim 4 miljoen Waalkanters, Maas en Walers en andere streekbladen. Dat deed hij in Maasbommel, Altforst en de Blauwe Sluis. Hoe lang hij dit nog blijft volhouden weten we niet. Hij begint wel last te krijgen van zijn heupen, maar in al die tijd heeft hij slechts 3 dagen ziekteverzuim gekend. Nooit ziek dus.

Antoon was ook 35 jaar lid van de vrijwillige brandweer, van 1969 tot 2004. Daarna bleef hij vrijwilligerswerk doen op de brandweerkazerne, zoals auto's wassen en kantine-werkzaamheden.

Bij voetbalvereniging DBV heeft Antoon als jochie het geluk gehad om in de Amerikaanse slee van Dr Buijs mee te mogen rijden op zaterdag. Dr Buijs, ook oprichter van de carnavalsvereniging eind jaren 50, laadde het complete juniorenteam in zijn auto bij uitwedstrijden. Antoon heeft zo'n 20 jaar gevoetbald, waarvan enige tijd in het 1e elftal maar vooral in het 2e. Helaas lieten zijn enkelbanden hem te snel in de steek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Antoon is dan ook tegenwoordig nog steeds donateur van DBV.

Met recht kan worden gezegd dat Antoon Loderus zich Verdienstelijk Bommelaer mag noemen, die eretitel en de Bommelaward heeft hij ruimschoots verdiend.

Door Evert van Heck