Huub en Adelheid Kortekaas.
Huub en Adelheid Kortekaas. Foto: Ger Loeffen

Interieurensemble De Tempelhof opgenomen in digitale kaart

Mens

WINSSEN - Het totaalkunstwerk De Tempelhof van Huub en Adelheid Kortekaas is met haar achttien jaar het jongste monumentaal interieur van Nederland.

De algemeen directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) Susan Lammers heeft die status met haar bezoek aan De Tempelhof officieel gemaakt. Tegelijkertijd ging ook de digitale 'landkaart' online, waarop 72 interieurensembles zijn samengebracht en daarmee voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Uniek
Interieurensembles zijn monumenten waarbij het gebouw en de inrichting één geheel vormen. Bij De Tempelhof in Winssen is dat zeker het geval. Het echtpaar Kortekaas ontwierp niet alleen het gebouw zelf, maar ook meubels, bestek, lampen en zelfs deurklinken. Uniek voor De Tempelhof is dat de kunstenaars in leven zijn en het gebouw bewonen.

Behoud
De digitale landkaart is voorzien van prachtig beeldmateriaal en bijzondere achtergrondverhalen over de totstandkoming van deze ensembles die verspreid zijn over heel Nederland. Het doel van de kaart is door herkenning en erkenning van interieurensembles het behoud van dit bijzondere erfgoed te stimuleren. En daarmee geeft de RCE aan dat De Tempelhof behouden moet blijven voor het nageslacht. Het is voor het eerst dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op deze wijze een omvangrijk digitaal document ontsluit. Meer informatie over het totaalkunstwerk: www.huubenadelheid-kortekaas.nl.

Door Ger Loeffen

Susan Lammers.