Dna-profiel uit hondendrollen leidt naar honden en hun baasjes.
Dna-profiel uit hondendrollen leidt naar honden en hun baasjes.

DNA-onderzoek in strijd tegen hondenpoepoverlast

Mens

 - update - de meeste lezers zullen het inmiddels begrepen hebben.... 1 april :-)

PUIFLIJK - De overlast van hondenpoep is een veelbesproken onderwerp. Met name in Puiflijk werd de laatste maanden steen en been geklaagd over de hopen op de Kerkstraat en Koningsweg. Men is het zat. En heeft besloten niet langer af te wachten tot de nieuwe gemeenteraad met oplossingen komt, maar het heft in eigen te nemen. Een initiatief dat, indien het gewenste effect bereikt wordt, ook op meerdere plekken in Druten zal worden ingevoerd.

Tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst in Puiflijk, waar het onderwerp hondenpoep ter sprake kwam, werd gewezen op het Amerikaanse bedrijf PooPrints, dat middels het destilleren van een bruikbaar DNA-profiel uit hondendrollen kan herleiden van welke hond de uitwerpselen afkomstig zijn. Vervolgens is bekeken of een dergelijke 'track and trace' methode ook op kleine schaal in te voeren was. En dat bleek verrassend eenvoudig.

Database
Een speciaal starterspakket, dat is overgekomen uit de USA, maakt dat de eerste testen reeds zijn uitgevoerd. De uitkomsten stellen de werkgroep zeer tevreden: 'Bij alle vijf geteste uitwerpselen bleek een dna-profiel te analyseren, die overeen kwam met de desbetreffende hond. Ons volgende doel is het opzetten van een database, met daarin alle honden uit Puiflijk en omgeving. Hiervoor gaan we de komende maand langs de deuren om wangslijm bij de viervoeters af te nemen.'
Hoewel de testresultaten een 100 procent score gaven, blijkt in de praktijk dat de pakkans middels deze techniek met 'slechts' 50 procent vergroot wordt.

'Hoe ouder de uitwerpselen, hoe moeilijker het wordt om een goed profiel eruit te halen. En het is natuurlijk ook zo dat er wellicht honden uit omliggende wijken hier hun behoefte doen. In dat geval is het wel prettig dat het dna-profiel ook informatie geeft over het ras en de uiterlijke kenmerken, zodat wij aan de hand daarvan op zoek kunnen naar de desbetreffende hond.'
De techniek is overigens niet nieuw in Nederland. In de gemeenten Lingewaard, Schiedam en Amsterdam werd ook al over de dna-techniek gesproken. In die gemeenten zouden hondeneigenaren in ruil voor het meedoen minder hondenbelasting betalen. In Puiflijk gaat die vlieger voorlopig nog niet op, aangezien de werkgroep nog niet bevoegd is boetes uit te delen. Wel wordt op gemeentelijk niveau bekeken op welke manier deze bevoegdheid zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.

Start project
Om de start van het project in te luiden gaan de leden van de werkgroep eerste paasdag de straat op om hondenbezitters te informeren over de methode. Uiteraard hebben zij voor de hond een smakelijke verrassing bij zich. Meer informatie over de actie, en de mogelijkheden om ook elders dit project in te voeren? Mail naar parg.lirpa1@gmail.com.