Deze leerlingen van De Kubus maken vrijdag het Drutens Bosje schoon.
Deze leerlingen van De Kubus maken vrijdag het Drutens Bosje schoon. Foto: John van Gelder

Maas en Waalse Schoonmaakdag: tijd voor de lenteschoonmaak

Mens

MAAS EN WAAL - Amper twee weken geleden gingen we nog volop schaatsen, nu is de (meteorologische) lente in het land en dan krijgen veel Maas en Walers schoonmaakkriebels. De schaatsen maken plaats voor vuilniszakken en voor de vijftiende keer trekken veel vrijwilligers er op uit om deel te nemen aan de Maas & Waalse Schoonmaakdag.

In Druten wordt actief bijgedragen aan de Maas & Waalse Schoonmaakdag. Coördinator bij de gemeente Druten is Sjaak Nillesen. Hij vertelt enthousiast dat er net als vorig jaar meer dan duizend kinderen en volwassen uit Druten op (schoonmaak)pad gaan. 'Ruim 925 kinderen en 100 volwassenen doen mee.'

Basisschoolleerlingen
De kinderen zijn vooral op vrijdag 16 maart actief met hun scholen en wel van 13.00 tot 15.00 uur. Dat gaat dan om IKC De Kubus, IKC De Appelhof en ZMLK school De Kom uit Druten. Uit de kerkdorpen zijn de kinderen van 't Geerke uit Puiflijk, de Octopus uit Horssen, 't Klòsterhûfke uit Deest en de St. Victorschool uit Afferden actief. De kinderen maken, uiteraard samen met hun leerkrachten, de omgeving van hun scholen weer spic en span.

Op zaterdag 17 maart dragen verenigingen, clubs, buurtverenigingen, vriendengroepen, kennissen, families en buren bij aan een schone(re) Maas en Waalse leefomgeving. Een greep uit de deelnemende schoonmakers: Buurtvereniging Boldershof, Scouting Druten, de Bewaorsmiense en politieke partijen zoals Kernachtig Druten. Zelfs de senioren van de KBO uit Puiflijk steken de handen uit de (schoonmaak)mouwen. Zij combineren het nuttige met het aangename, en krijgen na de schoonmaakwerkzaamheden bij Mulders in Puiflijk een kopje koffie met een stuk taart aangeboden door de gemeente. KBO-bestuurslid Bart Willemsen: 'Vorig jaar kwam wethouder Springveld zelf de taart brengen.'

Plogging
In Beuningen gaan ze het zwerfvuil wel héél sportief te lijf, middels 'plogging'. Plogging is over komen waaien vanuit Zweden. De naam 'plogging' is een samenvoeging van het Zweedse woord plocka, dat pakken of oprapen betekent en het welbekende jogging. Al rennend afval opruimen; Bukken, rapen en doorrennen. Ook hier wordt op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart deelgenomen aan de Maas & Waalse Schoonmaakdag. Er hebben zich al veel enthousiaste inwoners aangemeld.

De aftrap wordt ook dit jaar weer gehouden op een basisschool. Wethouder Piet de Klein gaat daarvoor op vrijdag 16 maart naar basisschool de Vuurvlinder in Beuningen. De kinderen verzamelen zich op het schoolplein, voorzien van grijpers en vuilniszakken, en gaan daarna op pad om de wijk zwerfafvalvrij te maken. Wethouder Piet de Klein legt de kinderen uit waarom het belangrijk is om je omgeving schoon te houden. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
In West Maas en Waal gaat men dit jaar weer op zoek naar verenigingen die willen gaan jutten langs de Maas en Waal. Afhankelijk van de grootte van het schoon te maken gebied kan er een leuk spaarcentje voor de clubkas worden verdiend. Eén van de voorwaarden is dat de groep uit gemeente West Maas en Waal komt. Er wordt gejut op zaterdag 26 mei en zaterdag 6 oktober. Afhankelijk van de stand van het water kan worden uitgeweken naar een andere datum.

Waaljutters
Verenigingen, maatschappelijke organisaties en groepen vrijwilligers die willen meedoen, ontvangen een vergoeding die varieert van 250 tot 1.000 euro. Dit hangt onder andere af van de omvang van het schoon te maken gebied. Meer informatie en inschrijven: www.waaljutters.nl.

Door Piet Zeeuwen