Afbeelding
Foto: Jan de Kleijn

Estafettelopers halen Bevrijdingsvuur naar Druten

Mens

DRUTEN - Het is 1 oktober 1944 als Druten wordt bevrijd door de geallieerden. Het feest laat echter nog een aantal maanden op zich wachten, aangezien er aan de andere kant van de Waal nog volop strijd wordt geleverd. Pas in mei 1945 kan de vlag uit en gaan inwoners zingend en dansend de straat op. Sindsdien brandt er een 'Bevrijdingsvuur', om ons ieder jaar opnieuw te herinneren aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt dit Bevrijdingsvuur middels een estafette door heel Nederland verspreid. Dit jaar neemt ook Druten deel aan deze bijzondere ceremonie. Hardlooptrainster Patty de Kleijn reist in de avond van 4 mei met twaalf hardlopers en vier begeleiders af naar Wageningen om daar de vlam in ontvangst te nemen. Vervolgens trekt de ploeg, afwisselend hardlopend en fietsend, in de nachtelijke uren naar Druten, om daar in de ochtend het bevrijdingsvuur te overhandigen aan burgemeester Van Riswijk. Het is niet de eerste keer dat Patty het vuur naar Maas en Waal haalt. Zo bracht ze de vlam al meerdere keren vanuit Wageningen naar Beuningen. 'Het leek mij zo mooi als wij ook in Druten zo'n estafette op touw konden zetten', verklaart de hardloopster.

Ceremonie
Ze stond destijds in Beuningen aan de basis van de bevrijdingsvuur estafette. Het initiatief kwam voort uit een samenwerking tussen het plaatselijke 4/5 mei comité, waar haar vader deel van uitmaakte, en HardloopVereniging Beuningen, waar ze toentertijd hardlooptrainster was. 'De vlam ophalen en naar Beuningen brengen was zoiets bijzonders', verzucht ze. 'Zeker omdat ik dat samen met mijn vader mocht doen. Hij heeft de periode in Nieuw Guinea meegemaakt. En wanneer je dan samen met hem het bevrijdingsvuur mag halen, voelt dat als heel bijzonder. Die sfeer die daar heerst is onbeschrijflijk.'

Ervaren hardlopers
Toen twee jaar geleden haar vader in Beuningen geridderd werd, en zij in gesprek kwam met haar oud collega-hardlooptrainer, werd ze uitgenodigd om nog een keer het vuur van Wageningen naar Beuningen te brengen. Het was toen dat het idee ontstond om de vlam ook naar Druten te halen. 'Inmiddels heeft ze een team van twaalf hardlopers bereid gevonden de uitdaging aan te gaan. 'Ervaren lopers weliswaar, want stiekem zijn het behoorlijk wat kilometers die we moeten maken', legt Patty uit. Onderweg worden de deelnemers door een bus en een volgauto begeleid en voorzien van eten en drinken, eventueel wat warms en zo nodig een oppepper. Nadat de ploeg zich, bij het krieken van de dag, in Druten heeft opgefrist, is er een ereronde door het dorp. Iedereen is welkom hieraan deel te nemen, om vervolgens gezamenlijk het bevrijdingsvuur bij het gemeentehuis te kunnen ontsteken.
Patty heeft de hoop dat ze, door de vlam naar Druten te halen, het verhaal van de bevrijding levend houdt. 'Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend, het is verworven', zegt ze. 'Het zou mooi zijn als we maar een beetje van die gedachte kunnen overbrengen.'

Meer informatie: Facebook/Stichting Bevrijdingsvuur Druten